„Краљ Иби“ – победник на фестивалу „Златне кулисе“ у Крагујевцу

Представа „Краљ Иби“ Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј апсолутни је победник 4. фестивала „Златне кулисе“ у Крагујевцу. Наша представа је укупно освојила осам награда:

– Награда за најбољу представу на фестивалу по оцени стручног жирија

– Награда за најбољу режију (Игор Павловић)

– Награда за најбољу мушку улогу (Срђан Томић)

– Награда за најбољу женску улогу (Гордана Адамов)

– Награда за сценографију и костим (Игор Павловић)

– Награда за дизајн светла и звука (Игор Павловић)

– Награда за најбољу представу на фестивалу по оцени жирија учесника

– Награда за глумачку бравуру „Драгомир Бојанић Гидра“ (Срђан Кнер) – по оцени жирија учесника.

Ова представа је укључујући и ове последње награде, до сада освојила 16 награда на шест фестивала (Сарајево, Јагодина, Лесковац, Књажевац, Обреновац, Крагујевац).

Представу „Краљ Иби“ очекују гостовања и у Београду, Новом Саду, Сиску, Загребу и другим местима у наредним месецима.

Из образложења жирија издвајамо:  „Због јединственог и оригиналног израза, због монументалне глумачке игре поткрепљене врхунском колективном игром, због бравурозног склада сценског покрета и режије, због изграђивања позоришне игре која надмашује оквире фестивала, али и професионалног позоришта у Србији и стаје раме уз раме са најбољим европским театрима, Прва награда за најбољу представу у целини  додељује се представи „КРАЉ ИБИ“ Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја.“

Уз велике честитке на овако значајном успеху Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј морамо напоменути да је представа до сада освајала награде у скоро свим категоријама што сведочи о томе да је овај ансамбл пре свега добро уиграна екипа која већ годинама успешно ради у нашем позоришту.

Представа „Краљ Иби“, али и неколико ранијих представа овог ансамбла, је успешан спој амтеризма и стручне, професионалне режије који се показао као прави пут обнове позоришта и позоришне уметности на бечејској сцени. Уз овај ансамбл театарска сцена Градског позоришта у Бечеју доживљава нови „златни период“.

„Краљ Иби“ је стратешки савршено изабран текст јер је данас актуелнији више неко икад, можда чак више него у време кад је легендарна представа први пут постављена на сцену. Ибијев лик и цео наратив представе данас звучи скоро пророчански ако се узме у обзир када је писан. „Краљ Иби“ је такође и представа која нуди одличне могућности за сценски израз, за ефектне костиме и сценографију, посебно данас када је могуће много тога технички извести на сцени што није било могуће оних дана – 70-тих година прошлог века. Игор Павловић, режисер представе, то врло добро зна да искористи, уз све ефекте и кроз одличну костимографју успео је да направи од ове представе доживљај ефектне сатиричне дистопије који се ретко може осетити и видети и на професионалним представама у великим позориштима у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *