120 godina Narodne biblioteke Bečej

U prostorijama Narodne biblioteke u petak, 21. decembra svečano je obeležen veliki jubilej ove institucije, 120 godina od osnivanja nekada davno spajanjem dve čitaonice, srpske i mađarske koje su nastale nekoliko decenija pre osnivanja biblioteke i zvanično. Na otvaranju u uvodnim izlaganjima o istoriji ove institucije govorile su voditeljke svečanosti, bibliotekarke, Elizabeta Šijačić i Piroška Kiš Ferčik. Nakon ovog istorijskog prikaza geneza i nastanka jedne od najznačajnijih ustanova kulture u gradu, prisutnima se obratila i direktorica Đijanta Lovaš koja je u svom emotivnom i inspirativnom govoru naglasila da je, pre svega, zahvalna kolektivu biblioteke, svojim neposrednim saradnicima za požrtvovan rad i zalaganje na ostvarenju svih programa koja ova ustanova organizuje svakodnevno u cilju ostvarenja misije ove ustanove, a to je afirmacija kulture i kulturne baštine grada. Dalje u govoru je govorila o programi koji su deo standardne svakodnevne prakse osnovne delatnosti biblioteke – rada sa korisnicima, očuvanju i popunjavanju zavičajne zbirke kao i o specijalnim programima promocije čitanja, čitalačke kulture za decu i odrasle i drugim programima koje organizuje biblioteka na skoro pa dnevnom nivou. Đijanta Lovaš se zahvalila i ostalim predstavnicima javnih gradskih ustanova kulture i obrazovanja predstavnicima javnih preduzeća i celokupnoj lokalnoj samoupravi za investiranje u fond biblioteke, održavanje objekta, projekte i investicije. Takođe se zahvalila i na podršci i poklonima iz Matice Srpske i najavila obraćanje predstavnika ove renomirane institucije Selimira Radulovića. Pored njih, a pre svečanog dela programa i priredbe ispred lokalne samouprave obratili su se i Čaba Štefaniga, član Opštinskog veća zadužen za kulturu i Suzana Đukić pomoćnica predsednika opštine zadužena za prosvetu.
U svečanom delu programa nastupala su deca iz svih osnovnih i srednjih škola koji su recitovali, igrali, pevali, svirali, govorili odlomke iz knjiga, govorili o toleranciji, poštovanju ljudskih prava, o aktivnostima biblioteke u kojima su učestvovali. Mali glumci iz Bačkog Gradišta izveli su igrokaz o čitalačkoj kulturi i o važnosti knjige u obrazovanju. U svečanom delu programa nastupao je i dečiji hor „Bubamare“ koji je za kraj otpevao specijalno pisanu kompoziciju za ovaj događaj.
Kao i svake godine do sada uručene su zahvalinice najčitaocima u svim ograncima biblioteke a direktorica Đijanta Lovaš je podelila i zahvalnice svim firmama, preduzećima sa kojima je ova ustanova imala specijalnu saradnju tokom prethodne godine (najsaradnici su USKAO „Đorđe Predin – Badža“, predškolska ustanova „Labud Pejović“, TV Bečej, štamparija „Luks“, Ženska radionica iz Bačkog Gradišta, OŠ „Zdravko Gložanski“ iz Radičevića). Za sve goste i učesnike kao i za publiku koja je napunila salu na kraju je organizovan koktel.