Povećan minimalac za 9.4 posto od januara 2022.

Sudeći po konačnoj odluci igrokaz sa pregovorima vlade i sindikata u okviru Socijalno-ekonomskog saveta oko povećanja minimalne zarade i usklađivanje sa potrošačkom korpom završen je neuspešno. Vlada Srbije je bez daljih konsultacija donela odluku o povećanju minimalne zarade na onoliko koliko je i na početku “pregovora” postavila kao svoju poziciju.
Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila da će od 1. januara minimalna zarada u Srbiji biti 35.012 dinara.

Poslodavci su objasnili da deo povećanja, koji ide na njihov teret, mogu da podnesu, a sindikati se nisu saglasili sa predlogom Vlade, jer nije ispunjen zahtev da se visina minimalaca izjednači sa troškovima minimalne potrošačke korpe.

Vlada Srbije donela je odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času – u neto iznosu, saopštila je Vlada. Dakle, minimalna cena rada povećana je za 9,4 odsto.

U obrazloženju Vlade se kaže da je utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Podsetimo, važeća minimalna cena rada u Srbiji je 183,93 dinara po času, neto. Konkretan iznos minimalca zavisi od broja radnih sati i radnih dana u mesecu.