53. sednica SO Bečej: Treći rebalans i kredit za toplanu

Sednica SO Bečej, 53. po redu, održana je u utorak 26.novembra sa 10 tačaka dnevnog rada na kojem su se pored ostalog našli i izveštaj realizacije opštinskog budžeta  za prvih devet meseci i treći ovogodišnji rebalans budžeta. Pored budžetskih poslova na dnevnom redu SO bilo je i osnivanja Saveta za mlade, izveštaj o radu i plan rada Opštinskog štaba za vanredne situacije, imenovanje direktora USKAO “Đorđe Predin Badža”, prodaja nekoliko parcela iz opštinske svojine.  Očekivano najviše polemike na skupštini izazvala je tačka dnevnog reda koja se odnosila na zaduživanje toplane kod poslvne banke tj. podizanje kredita kod AIK banke za otplatu dugova i druge poslove od strane JP “Toplana” u iznosu od 43 miliona dinara.

Milan Bokun, odbornik “Samo lokalno” je konstatovao da je ovaj kredit i zaduživanje za Toplanu neophodan za funcionisanje ovog preduzeća ali da je to i dalje put ka propadanju i održavanje nelikvidnosti ovog javnog preduzeća koje ne može ići u nedogled i rekao da se uskoro mora naći neko efikasnije rešenje. On je takođe istakao da ovo preduzeće već ima jedan kredit koji otplaćuje i ako se na to dodaju subvencije Opštine Bečej postoji opravdana sumnja da će JP “Toplana” biti u stanju da otplaćuje i ovaj novi. Na ove primedbe odgovorio je direktor JP „Toplana“ Dejan Vuković koji je rekao da je podizanje ovog kredita neophodno za funkcionisanje ovog javnog preduzeća u narednom periodu i da će pre nego što krene realizacija ovog kreditnog zaduženja biti završen i otplaćen onaj prethodni.

Sva predložena dokumenta odluke ili imanovanja su na sednici SO usvojene odlukom većine.

Na samom kraju sednice predsednik opštine Dragan Tošić je odgovorio na nekoliko sledećih odborničkih pitanja  koje je na sednici još u avgustu postavio odbornik Milan Bokun:

  • Ko je i za koje potrebe angažovao estradnu umetnicu Ivanu Jordan i da li je to i koliko koštalo opštinu Bečej?
  • Kada će početi najavljivana rekonstrukcija OŠ “Sever Đurkić?
  • Ko snosi odgovornost za kašnjenja tokom radova na rekonstrukciji ulice Miloša Crnjanskog?
  • Kada će se konačno završiti kružni tok Čilag, tj prilazi ovom kružnom toku?
  • Koliki je garantni rok za kružni tok na ulasku u Bečej i da li su prijavljena sleganja i pucanja asflata i nefunkcionisanje atmosferske kanalizacije?
  • Kada će biti uređena zelena površina na uglu Matije Gubca i Zmaj Jovine i kada će biti uklonjena stara trafo stanica

Pored ovih starih pitanja odbornik Milan Bokun je postavio i pitanje ko će biti i ko je odgovoran za održavanje ovih novih autobuskih stajališta jednom kad budu stavljeni u funkciju i sada dok još nisu u funkciji?

Predsednik opštine Dragan Tošič je odgovorio da Ivana Jordan građane Bečeja nije ništa koštala jer Opština nije bila organizator i da to pitanje treba da se postavi njima. Stajališta će nakon izgradnje i puštanja u funkciju održavati JP „Komunalac“. Za školu “Sever Đurkić” predsednik je rekao da su opredeljena sredstva od strane  Kancelarije za javna ulaganja ali da je trenutno u fazi usaglašavanja projektno-tehničke dokumentacije i da se nada da će tokom zimskog raspusta biti raspisana javna nabavka a da će se sledeće godine početi sa radovima. Kada su u pitanju višemesečna kašnjenja tokom rekonstrukcije ulice Miloša Crnjanskog predsednik je odgovorio da su takva kašnjenja normalna kada su u pitanju ovakvi projekti jer tu se usaglašavaju radovi nekoliko izvođača ali da je ta ulica sad urađena i lepa a to je sad najvažnije. Prema rečima Tošića za kašnjenja su svi bili pomalo odgovorni, od izvođača, vremenskih prilika, bilo je “niz faktora na koje nije moglo da se utiče”. Trg Čilag je prema rečima Tošića potpuno završen, dodao je da on ne razume pitanje i zatražio od odbornika Bokuna pojašnjenje. Za drugi kružni tok, onaj na ulasku u Bečej, predsednik je rekao da je to ozbiljno pitanje koje treba postaviti JP “Putevi Srbije” a da je za izmeštanje trafo stanice odgovorno JP „Elektroprivreda Srbije” i da njima treba postaviti to pitanje. Prema njegovim saznanjima uklanjanje ove trafo stanice jeste u planu EPS-a za ovu godinu i oni imaju još mesec dana vremena da to i urade do kraja godine. Kada je u pitanju uređenje navedene zelene površine Tošić je rekao da postoji već izrađen elaborat pa će u budžetu JP „Komunalac“ za sledeću godinu biti predviđeno uređenje te zelene površine.