10. Olimpijada starih sportova

U Bačkom Gradištu je održana julbilarna deseta Olimpijada starih sportova u organizaciji Bečejskog udruženja mladih. Ova manifestacija je od samog početka zamišljena kao svojevrsni istoriografski festival sa idejom afirmacije starih zaboravljenih sportskih disiplina koje su nekada davno bile uobičajene na ovim prostorima. Igre poput pilcike, ringlanja, štulanja, kandžijanja, natezanja mosora, luka i strele, borbe časti, džakanja, dragača, vranića zvuče skoro srednjevekovno ali, ne baš tako davno naši paori u ovim krajevima još uvek su znali da potegnu konopac ili da zaigraju pilcike.
Bačko Gradište je i ove godine bilo domaćin Olimpijade pa se na stadionu FK „Vojvodine“ takmičilo ukupno 17 ekipa u 17 disciplina. Ekipno pobedio je tim pod nazivom „Bačke Ajkule“ čiji su članovi bili Žarko Ivanov, Mladen Stefanov, Milan Živkov, Bojan Jović i Aleksandar Klajić, drugi su bili „Ekipa iz Stojadina“, a trećeplasirana ekipa „Mihajlo Putin“.
Ove godine je Olimpijadu posetila i ekipa saradnika Geografskog instituta iz Beograda koji radi u okviru SANU-a. Oni su u prostorijama MZ Bačko Gradište održali predavanje „Stari sportovi kao elemant nematerijalnog kulturnog nasleđa“ za zainteresovane meštane i goste. Pored toga oni su i organizatorima dali neke stručne sugestije i komentare. Njihove primedbe uglavnom su se odnosile na mogućnosti koje ova manifestacija još nije iskoristila u smislu povećanja vidljivosti, promocije ali i turističkog potencijala.
Organizatori su najavili novu Olimpijadu sledeće godina ali su i rekli da će se potruditi da usvoje komentare stručnjaka i da se za sledeću godinu potrude da ova manifestacija dobije značajniju podršku Turističke organizacije opštine i drugih relevantnih institucija koji će uvrstiti Olimpijadu u standardnu turističku ponudu našeg grada.