Priče o vojvođanskom, ravničarskom identitetu

U Narodnoj biblioteci u petak 1. novembra održano je jedinstveno književno veče za Ilijom Tucićem, književnikom i profesorom književnosti iz Novog Sada (ili Nadalja). Predstavljena je njegova knjiga „Priče ravnice“. U pitanju je antologija kratkih priča čija je osnovna tema Vojvodina i socijalno/kulturološka analiza psihološkog profila „Vojvođana“ kroz prizmu samog autora od ličnog ka opštem.

Ilija Tucić je poreklom iz Nadalja, tačnije njegova porodica je iz Nadalja on je prvi u familiji rođen u Novom Sadu. Pokušavajući da izbegne opšta mesta i standardne predrasude i stereotipe Ilija Tucić je krajnje neuobičajeno za knjigu koja je zbirka uglavnom manje više istinitih priča metodološki krenuo od istoriografskig istraživanje pojma Vojvodina i već u startu naleteo na veliki broj nepoznanica kada je istorija ovog geografskog područja u pitanju. Prema njegovim rečima većina današnjih proklamovanih Vojvođana ima ili pogrešno ili nedovoljno znanje o istoriji Vojvodine kao socijalno/kulturno/političkog područja čak i kada je „bliža“ istorija u pitanju, poslednja dva do tri veka.

Veoma šturi istorijski podaci koji se uče u školi na potpuno pogrešan način interpretiraju istoriju Vojvodine a samim tim su i potpuno beskorisni za razumevanje socijalno/psihološke strukture ovog podneblja. Krenuvši iz lične perspektive i prepoznajući na sopstvenom primeru uticaj sredine, istorije, klime, podneblja, mentaliteta on je odabrao priče koje najbolje reprezentuju njegovo shvatanje Vojvodine. Iako sve ovo zvuči kao suvoparna socijalna analiza diskurs Ilije Tucića kao i odlomci iz knjige, priče koje je pročitao i njegov način pripovedanja bio je mnogo više koncipiran kao na momente sentimantalan divan sa puno sete i nostalgije a već u sledećem trenutku kao oštar i britak i bačvanski surovo realističan i skeptičan način razračunavanja sa onim mitomanskim i patetičnim kada je vojvođanski identitet u pitanju.

Ilija Tucić je na kraju na opšte zadovoljstvo prilično brojne publike obećao uskoro novo viđenje u Bečeju.