Акција „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“

У оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“, у делу у ком су грађани предлагали приоритете који ће се 1. децембра наћи на гласачком листићу, пристигло је више од више од 1.200 предлога, односно, толико грађана се у овој фази укључило у акцију.

Поред прикупљања предлога у месним заједницама и путем интернета, чланови Бечејског удружења младих су анкетирали грађане општине Бечеј и на градској пијаци. Бечејци са којима су БУМ-овци разговарали поздрављају акцију овог типа и од надлежних траже, између осталог, боље путеве, канализацију, расвету и игралишта.

До сада су мештани Бачког Градишта и Пољаница имали прилику да разговарају са председником општине Драганом Тошићем и да непосредно, поводом ове акције, представе сопствене приоритете.
Имамо лепу праксу од прошле године када смо у свим селима, уочи усвајања буџета разговарали са мештанима. Ове године, након што су прикупљени приоритети по свим месним заједницама, а у две недеље пре гласања, организујемо округле столове по свим местима у нашој општини како би грађани разговарали са надлежнима и директно добили додатне информације о својим приоритетима, рекао је Александар Ђекић, председник Бечејског удружења младих. Ђекић додаје да грађани општине Бечеј ове године поново траже санације и асфалтирање путева, канализацију, плажу у Бечеју, а по селима и побољшање водоснабдевања.

Ова акција не може преко ноћи да промени ствари и да реши све проблеме. Ми за три године колико је спроводимо можемо да оценимо да помаци постоје, али да ће требати времена да она добије облик и обим који смо зацртали – а то је да сви грађани учествују у расподели буџета и да се реше сви горући и реални проблеми. Треба нагласити да се са најмање 100 милиона динара из буџета финансирају инвестиције, односно реализују инфраструктурни пројекти. Посебно нам је драго што су се ове године грађани окупили око приоритета, имамо доста јединствених одговора, што подразумева и да ће такозвани притисак на надлежне да буде јачи када дође до тренутка да се они реше, истиче Ђекић.

Мештани Бачког Градишта имали су прилику да у петак 15. новембра у просторијама месне заједнице са представницима локалне самоуправе разговарају о проблемима у селу. Они траже боље водоснабдевање, асфалтирање улица, санацију моста, већу безбедност у селу. Двосатна дискусија појединих мештана и председника општине водила се и о новим буџетским приоритетима, али о реализацији прошлогодишњих.

Житељи најмањег села у општини Бечеј – Пољанице су у понедељак вече председнику општине Бечеј поновили своје проблеме који би се могли решити улагањима општине Бечеј. Међу њима је и санација водоводне мреже, али и наставак радова на путевима који их спајају са другим местима, највише са Бечејом. Пут Бечеј – Пољанице делимично је саниран ове године, али му недостаје комплетна реконструкција. Прошле године су грађани ове месне заједнице изразили потребу за санацијом објекта дома културе. Реконструисан простор површине око 200 квадратних метара, са замењеном столаријом и реконструисаним кровом, након радова на фасади, за неколико дана поново може да постане место окупљања.

До 1. децембра за кад је заказан гласачки дан представници општине Бечеј на челу са председником општине обићи ће сва насељена места у општини и разговарати са грађанима о улагањима из општинског буџета за наредну годину. Гласање ће бити организовано у месним заједницама, али и на интернету.
Јавна расправа о буџету општине Бечеј за 2020. годину предвиђена је за 9. децембар у 17 сати у згради општине.

Подсетимо, циљ ове акције која се реализује на иницијативу Бечејског удружења младих (БУМ), у сарадњи са општином Бечеј и Канцеларијом за младе јесте веће укључивање грађана у доношење одлука, информисање грађана о буџетском процесу, али повећање транспарентности рада локалне самоуправе.