„Az állami érettségi nem helyettesítheti az egyetemi felvételit”

A Belgrádi Egyetem támogatja az állami érettségi vizsga bevezetését a 2023/24-es tanévben, de az nem helyettesítheti a felvételi vizsgát – állapították meg a Belgrádi Egyetem szenátusának legutóbbi ülésén. A szakemberek három-négy éves átmeneti időszakot javasolnak, amikor az állami érettségi mellett a kari felvételi vizsgákat is megrendeznék.
“Az állami érettségi egy visszaigazolás arról, hogy a diák elsajátította a gimnáziumi tananyagot, nem helyettesítheti a karokon folyó minősítő vizsgát” – mondja prof. Nebojša Lalić az Orvostudományi Karról.
Az állami érettségi projekt 2006-ban indult, és az Európai Unió 3,7 millió euróval finanszírozza. Az állami érettségit eredetileg 2021-ben kellett volna bevezetni, de többszöri halasztás után végül 2024-ben megvalósulhat a program, azaz legelsőként a 2020-ban beiratkozott középiskolások érettségijét fogja érinteni az új rendszer.
Az általános érettségin a tervek szerint anyanyelvből és matematikából írnak tesztet a tanulók, a harmadik tantárgy pedig egy idegen nyelv lehet vagy pedig a történelem, földrajz, biológia, kémia és fizika közül választhatnak a tanulók.
A felsőoktatási intézményeknek 2022. augusztus 31-ig kell meghatározniuk, hogy az általános, a szakmai és a művészeti tárgyakból tett érettségik közül mely vizsgákat értékelik az egyetemre való beiratkozáskor. A szakközépiskolába járó tanulók a tervek szerint anyanyelvből, matematikából és egy szakmai tantárgyból tesznek érettségi vizsgát.