Bečejski Filias Fog – put do Australije za 75 dana

Verovatno ste do sada čuli za mladog Bečejca, svetskog putnika Ninoslava Trajkovića koji je na veoma neuobičajan način kroz svoja dva velika putovanja osvojio Evropu, Aziju i Afriku. Naime, on se 20. aprila 2017. godine sa svojim najboljim drugom Ilčešin Đorđem uputio do glavnog grada Mongolije Ulan Batora, ni manje ni više nego, Jugom 55 starim 30 godina. Njihovo zajedničko putovanje na dva kontinenta od Srbije do Mongolije i nazad trajalo je 64 dana sa pređenih 21.500km. Na isti dan samo godinu dana kasnije sa istim Jugom 55 uputio se iz Bečeja do najjužnije tačke Afričkog kontinenta ali ovog puta potpuno sam. Putovanje se odvijalo na tri kontinenta, Evropi,Aziji i, naravno Africi, trajalo je 54 , preko 17.000 km. Oba njegova putovanja su imala humanitarni karakter. Posle prvog putovanja su, Nino i Đole ostatak novca uložili u opremanje Bečejskog azila za pse a nakon drugog putovanja je Nino donirao ostatak novca meštanki Bečeja, njegovoj drugarici, koja boluje od raka.

Ovoge godine ima novu ideju. Sprema se za osvajanje još jednog kontinenta. Na dan 20. aprila 2019. godine iz njegovog grada Bečeja kreće Jugom 55 do Australije. To je nešto manje od 20.000 km koje planira da pređe, ako sve bude teklo po planu, za manje od 75 dana. Države kroz koje prolazi su: Srbija (Bečej), Bugarska, Turska, Iran, Avganistan, Pakistan, Indija, Bangladeš, Mijan Mar, Tajland i na kraju, Australija.

„Plan je da 20. aprila krenem iz Bečeja i vozim se 12.000 km kopnenim putem do Bangkoka. Tamo doniram Juga jednom bračnom paru koje sam upoznao na zimovanju, opraštam se od njega i letim za Australiju. U Sidneju, na aerodromu me dočekuje jedan momak iz Srbije koji živi u tom gradu i vlasnik je jedinog Juga na Australijskom kontinentu. Samo na kratko nastavljam putovanje po Australiji sa tim Jugom a ostatak kontinenta, nekih 5000 km obilazim stopom. Krećem se obalom od istočnog dela kontinenta, preko južnog pa do zapadnog dela i na kraju iz Perta letim za Beograd. Ovo je nešto sasvim drugačije i zahteva mnogo ozbiljniju logistiku puta pogotovo zbog rizičnih država kao što su Iran, Avganistan i Pakistan. Nije naivno ni malo. Do sada sam imao sreće na putovanjima i nadam se da će me ista ta sreća pratiti i na ovom novom.“-rekao je Nino.

Do novca za put delimično dolazi putem sponzora koji su izrazili želju da podrže njegov humanitarni cilj dok ostatak dotira iz svog džepa. „Maksimalno se trudim da štedim novac kako bi mi ostalo što više novca za donaciju. U većini slučajeva noćim za volanom i ne mogu vam opisati koliko uživam u tome. Kad nisam na putu često razmišljam da se iz svog kreveta prebacim u Juga. Što se hrane tiče tokom avantura u obzir dolaze samo jeftine varijante što ujedno znači i brze varijante odnosno brza hrana. Malo stvari je tokom tih dva meseca zdravo ali sve se to po završetku nadoknađuje majčinom kuhinjom. Međutim, ono što mi to iskustvo donosi i ono što ću celog života nositi u sebi ne može da se meri sa lošom ishranom u tom periodu.“

Jugo koji je prešao prethodne dve avanture nije isti Jugo koji se sad priprema za Australiju. Prethodni je bio plavo-beli i nosio je ime Rino. On je ostao na Afričkom kontinentu prilikom ostvarivanja cilja na prethodnom putovanju i doniran je Srpskom udruženju u Bocvani. Izložen je kao eksponat u dvorištu Srpske Pravoslavne Crkve u Gaboroneu.
„Novi Jugiša je iz 1989. godine i uopšte nije modifikovan sem što će biti ofarban u crveno-belu boju. Jugo koji se sprema za ovo putovanje je donacija jednog vernog pratioca zarad još mnogo ovakvih avantura. S obzirom da će imati na sebi ženske boje samim tim će nositi i žensko ime koje će podsećati na svog prethodnika a ono će glasiti, „RINA“. -dodao je Nino.

Pitali smo ga dokle misli da se bavi putovanjem a on je odgovorio: “Dok ne osvojim ceo svet. Jer sam mama Sonji obećao da ću završiti fakultet čim se čekiram na svakom kontinentu. I iz tog razloga sam izabrao Juga kao prevozno sredstvo. Ne žurim nigde“-rekao je sa osmehom naš svetski putnik Ninoslav Trajković.

NJegove avanture možete pratiti na fejsbuk stranici „Adventure team Yes, we Khan. Genghis Khan!“ i na instagram profilu „ninonino_93“.