Covid – 19: Periodični izveštaj – druga polovina aprila

U Bečeju u drugoj polovini aprila meseca znatno je opao broj novozaraženih kovidom na između 10 i 20 zaraženih dnevno, na kraju ovog perioda čak i na jednocifreni broj. Naravno kao i u ostatku zemlje bilo je i oscilacija i lošijih dana. U ovom periodu je bilo i manje testiranih tačnije 751 osoba što je oko 250 manje nego u prethodnom periodu.

U ovom trenutku je oko 3194 građana opštine Bečej i zvanično preležalo kovid i to ako se ne računa prvi talas u martu prošle godine i tokom prošlog leta o kojem nemamo nikakvih zvaničnih podataka.

Novi „britanskiˮ talas i dalje donosi znatno ozbiljnije kliničke slike kod pacijenata pa i dalje važi pravilo da je potrebno da hronični bolesnici budu posebno oprezni i registruju sve simptome i obrate se lekarima. Ono što svakako ne jenjava i ne smanjuje se je broj hospitalizovanih pacijenata tokom ovog perioda izveštavanja,taj broj raste pa je tako skoro svakog dana hospitalizovano nekoliko osoba. Za samo nepune dve nedelje u bolnici je završilo 45 pacijenta. Da podsetimo, tokom ovog talasa kovid epidemije ima i sve više osoba kod kojih se naglo dešavaju komplikacije pa se dešava često da se klinička slika pacijenta preokrene u jednom danu ili u roku od nekoliko sati. Više je zaraženih sa upalama pluća. Ovo je za nas u Bečeju veoma važno jer su nama najbliže bolnice udaljene na 50-tak kilometara i potrebno je da zaraženi Bečejci dobro obrate pažnju na to kako se osećaju dok su u izolaciji, da se obavezno obrate lekarima ukoliko primete neko drastičnije pogoršanje.

Naredni period biće veliki test za sve jer je državni Krizni štab predvideo popuštanje još nekih mera zaštite, deca su ponovo krenula u škole a ovaj tip virusa je podjednako zarazan i za decu, posebno tinejdžere. Druga polovina aprila bio je rizičan period a sada dolazi još jedan Uskrs, Prvi maj i nekoliko neradnih dana što može da dovede do naglog skoka zaraženih.
Novozaraženih slučajeva na području naše opštine u drugoj polovini aprila bilo je 186 (što je skoro 170 manje nego u prethodnom periodu izveštavanja).

Trenutno je 276 aktivnih slučajeva u opštini što je više nego duplo manje u odnosu na prethodni period.

Smanjen je i proces imunizacije pa je u ovom periodu bilo samo nekoliko dana organizovana imunizacija tokom kojih je negde oko 630 osoba primilo prvu dozu vakcine a negde oko 612 revakcinisano.

Podatke o broju preminulih osoba od kovida u opštini Bečej lokalni Štab za vanredne situacije nam ne dostavlja u redovnim izveštajima.