Da li su mladi zaista nezainteresovani?

Autor: Julijana Palinkaš

Činjenica je da većina roditelja danas smatra da su tinejdžeri lenji, da ne žele ništa da rade osim da gledaju u telefon.
Da li je to istina? Da li su mladi zaista nezaineresovani?
Kancelarija za mlade danas broji preko šezdeset volontera, kao što BUM ima dosta aktivista koji se bave raznim zanimljivostima. Mogu sa sigurnošću da kažem da mlade osobe itekako mogu da budu motivisane i da učine dobro delo.
Jedna velika greška je ustvari način na koji se starija osoba postavi. Sigurna sam da je većina mladih čula ovaj komentar:
Šta samo buljiš u taj telefon? Ništa drugo ne znaš da radiš…

Istina je da se mladi uglavnom informišu preko društvenih mreža, ali ne znači da je to loša stvar. Tehnologija se sve više razvila i pojavila se u životu mladih kao sredstvo komunikacije koje naši roditelji, bake i deke nisu imali priliku da koriste.
Danas, ukoliko mladi pogledaju svoje društvene mreže, mogu da pronađu zanimljive aktivnosti i konkurse. To unformisanje i onlajn druženje može da stvori lošu sliku u očima nama bliskih odraslih osoba, iz prostog razloga što oni to nisu radili kao tinejdžeri, njima je to čudno i predstavlja nezainteresovanost.

Kada je reč o odabiru fakulteta, sigurna sam da su mnogi čuli komentar koji ih još više odbija.
Upiši nešto drugo, nije to za tebe, svakako si lenj/a.

Zašto to može loše da utiče na mlade osobe?
Odgovor je jednostavan. Sami mladi nisu sto posto sigurni koje zanimanje bi bilo za njih. Oni koji imaju problema sa samopouzdanjem, verovatno će odustati. Razlozi mogu biti različiti, ali takva osoba će čuti taj komentar i prihvatiti tu činjenicu kao istinu.
Ne kažem da odrasli možda nisu u pravu kada to kažu, ali i oni mogu da pogreše.

Ukoliko dobijemo pitanje:
Šta ti planiraš sa životom? , smatram da to prvi sebi treba to da odgovorimo. Uvek treba imati više opcija na umu i svaku isprobati. Tako će se doneti najbolja odluka koja će ispuniti i svoja očekivanja, kao i od odraslih.
Oni su već odabrali svoj put, i sigurno prošli kroz istu.

Nema stresa, životni poziv se ne treba birati zbog pritiska koji nameću stariji, već se bira prema sopstvenim naklonostima i mogućnostima.
Niko neće živeti vaš život umesto vas. Čak iako je izbor pogrešan uvek ga možemo promeniti.