Dan palačinki ili Palačinka utorak kao deo prolećnih poklada

Kao deo prolećnih poklada dan karnevala (Mardi Gras) se po tradiciji katolika, luterana, anglikanaca i dr. slavi i kao dan palačinki. Uglavnom se „slavi“ 40 dana pred Uskrs. Kao razlog se navodi da je to poslednja prilika da se iskoriste jaja i masti pred post. Palačinke, one tanke kao što su ove naše, imaju dugačku tradiciju u kulinarstvu. Prvi put su zapisane u kuvaru iz 1439. godine ali su svakako i starije. Kao deo poklada palačinke su se pekle na trgovima i u selima zajednički i „kuvari“ su se takmičili u prevrtanju, naravno uz druge seoske igre.

Iako običaj nije ovdašnji recept svakako jeste. Ako je neko zaboravio na ovaj starinski način pripremanja veoma luksuznih i kremastih palačinki da vas podsetimo na njih. Slavili ili ne ovaj dan, eto još jedan razlog da izvadite tiganj i obradujete ukućane.


Torta od starinskih krem palačinki sa makom ili orasima

Potrebno: 6 jaja, 100 grama putera, 100 grama brašna, 6 decilitra mleka, 100 grama šećera, dva vanil šećera, ulje za prženje, sok od pola limuna.

Za nadev: 200 grama mlevenog maka i 100 grama prah šećera i korica limuna ili 200 grama melvenih oraha i 100 grama prah šećera ili 200 grama rendane čokolade …

Priprema:

Sve namirnice bi trebalo da budu sobne temperature. 6 žumanca penasto umutiti sa šećerom. Dodati omekšali puter i dalje mutiti dok se lepo ne sjedini. Neizmenično dodavati mleko i brašno i dalje mutiti dok se ne dobije glatka smesa koja je dosta gušća od smese za obične palačinke. U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrsti sneg sa sokom od limuna. Kada je i belance umućeno, kašiku po kašiku dodavati belance prethodno napravljenoj smesi, i zatim sve zajedno polako izmešati sa kutlačom polako. Palačinke se peku u običnom tiganju u kojem ih inače pravite, s tim što je poželjno da tiganj bude manjih dimenzija – do 22cm. Od smese bude ukupno 6-8 palačinki. Prilikom pečenja koristiti malo više ulja nego obično, pošto su palačinke teške pa će se teže skliznuti na tanjir. Palačinke se peku samo sa jedne strane!

Stavlja se oko 2 kutlače smese za jednu palačinku i treba ih peći na manjoj ili umerenoj temperaturi. Naime, zbog svoje debljine, donji deo ne bi trebalo da pocrni a sa gornje strane će se malo stegnuti pena. Debljina palačinke je oko 1cm kada se ispeče. Redjaju se jedna na drugu, i na svaku se stavi po 2 kašike nadeva čim je gotova.

NAPOMENA: dobro pripremljena smesa nema izdvojen sloj vode na dnu šerpe, ali ne treba paničiti ni ako ga ima. U tom slučaju treba zahvatati od dna šerpice da bi se zahvatilo i tečnog i penastog dela