Dom zdravlja Bečej: Sutra vakcinacija kineskom Sinofarmom vakcinom bez zakazivanja

Bečej, utorak 6. april

dr Kosana Nešić, direktorica Doma zdravlja Bečej

Direktorica Doma zdravlja Bečej, Kosana Nešiće je sazvala konferenciju za štampu danas povodom obaveštenja i nekih detalja u vezi sa kampanjom pod nazivom “Vratimo zagrljaj“. Kampanja je namenjena promociji protiv kovida i za sutra je u Bečeju predviđena prva akcija u okviru ove kampanje i to vakcinacija stanovništva bez prethodnog zakazivanja.

„Što veća imunizacija stanovništva je najbolji, možda i jedini način, naše uspešne borbe protiv kovida. Ovo je jedini razlog zašto je odlučeno da se napravi ova akcija u cilju da se čitavom procesu vakcinacije stanovništva da još veća podrška i podstakne građane da se vakcinišu. Sutra 7. aprila je i svetski Dan zdravlja pa je i to jedan od povoda za ovu kampanju. Ovim povodom pozivamo građana naše opštine da dođu na naš vakcinalni punkt sutra pre podne u Bečeju i da prime prvu dozu vakcine. Ova akcija je namenjena onima koji se nisu do sada prijavili na sajtu eUprave, koji već imaju zakazanu vakcinaciju.  U sredu 7. aprila na našem punktu u Sportskom centru pozivamo sve građane koji žele da prime Sinofarm vakcinu da dođu na taj punkt i budu vakcinisani. Potrebno je samo da ponesu ličnu kartu, radi potvrde identiteta. Strani državljani koji nemaju prebivalište ovde ne mogu da budu na ovaj način vakcinisani nego moraju da se prijave putem eUprave i moraju sačekati da dobiju poziv. Oni građani koji već imaju svoj termin ovog puta ne treba da dolaze da se ne bi pravile gužve i konfuzija. Građani koji se do sada nisu prijavili iz bilo kog razloga sutra mogu da dođu na imunizaciju u Sportski centar od 8 do 13 časova u Bečeju. U Bačkom Gradištu će biti organizovana vakcinacija istom ovom vakcinom  od 13 do 18 časova. U četvrtak, 8. aprila u Bačkom Petrovom Selu u ambulanti akcija imunizacije će trajati od 13 do 18 časova. Naš cilj je i da se približimo ljudima na selu i da tamo sprovedemo akciju posebno za ljude koji se, možda,  nisu snašli oko čitavog tog procesa onlajn prijavljivanja na portal eUprave, mejlova, telefona. Vakcinacija u ova dva sela će se obavljati u ambulantama.

To je prva akcija u okviru ove kampanje. Već sada nam je najavljeno da će biti još vakcina i još termina u okviru ove kampanje. Neki veći gradovi su do sada već imali ovakve akcije, tamo gde je situacija bila znatno lošija, gde je bilo mnogo više zaraženih. Evo, sad smo i mi stigli na red.“ Rekla je direktorca Nešić

Procenat vakcinacije u Bečeju do sada je negde oko 20 procenata od ukupnog broja punoletnih stanovnika. Direktorica Doma zdravlja je na pitanje koliko je zadovoljna odzivom rekla da je do sada odziv zadovoljavajući ali da smatra da uvek može biti bolje i da će ova kampanja pomoći da se što veći broj građana podstakne da se vakciniše. Ona je takođe naglasila da smatra da je veoma važno i to što su tokom ovih prvih mesec, dva od početka vakcinacije u Bečeju vakcinisane u većoj meri kategorije stanovništva koje su najugroženije, starije osobe sa komorbiditetom, jer oni čine najveći broj vakcinisanih u opštini do sada.

Ovih dana je pik aktivnih slučajeva dostigao novembarsko/decembarski a sve je više i zaraženih koji su upućeni na bolničko lečenje. U ovom trenutku je u kovid ambulantu raspoređeno da rade u smenama 6 lekara uz još dosta sestara, tehničara, laboranata itd. Rendgen je ranije samo za kovid pacijente dnevno radio 3 sata, sad dok traje ovakav trend porasta broja zaraženih radi najmanje još dva sata duže. Ostatak vremena rade se redovna zakazana snimanja i pregledi za ostale pacijente.

„Lekari u kovid ambulanti prate svakog pacijenta, njegovo stanje, promene, parametre, laboratorijske nalaze, svi su zbrinuti a kad zatreba da budu hospitalizovani upućuju su na bolničko lečenje, zaista radimo sve što možemo. Koordinator na nivou pokrajine raspoređuje pacijente u bolnice gde ima mesta i oni se tamo šalju. Postoji dogovor na nivou pokrajine za to.“ rekla je doktorica Nešić.

Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine Bečej takođe je prisustvovala konferenciji za novinare. Dr Kosana Nešić se zahvalila i lokalnoj samoupravi na velikoj pomoći oko organizacije ovog velikog posla koji je do sad obavljen kada je imunizacija u pitanju ali i koji još predstoji.

Do sada je na bečejskom punktu za vakcinaciju dato 9.425 vakcina, 5.264 je primilo prvu dozu vakcine a 4.161 građanin Bečeja je i revakcinisan drugom dozom. Prema rečima dr Nešić lekari Doma zdravlja su uradili i oko stotinak vakcinacija na terenu za nepokretne i teško pokretne osobe, vakcinisali su i korisnike u Gerontološkom centru.

Na kraju direktorica Doma zdravlja Bečej pozvala je još jedanput građane da dođu sutra na punkt za imunizaciju u Sportski centar u Bečeju i u ambulantu Bačko Gradište, odnosno prekosutra ambulantu u Bačkom Petrovom Selu i iskoriste ovu priliku da se vakcinišu. Za sada Dom zdravlja je dobio samo kineske Sinofarm vakcine u okviru ove akcije/kampanje.

Kampanju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ i Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije. Osnovna poruka  kampanje je: «Vakcinacija do kolektivnog imuniteta!»

Dom Zdravlja Bečej će bez zastoja nastaviti i vakcinaciju zakazanih građana koji su se prijavili preko e-uprave prema dostavljenim spiskovima, a sve u cilju efikasnije borbe protiv Covida-19 i sticanja kolektivnog imuniteta.