Друштвено одговорно предузеће

Водопривредно предузеће ДТД Средња бачка обележило је јубилеј од 170 година пословања у овој нашој плодној равници. О томе шта је урађено у претходном периоду о жељама али и могућностима о плановима за будућност разговарали смо са директором Зораном Драгићем.

У ДТД-у тренутно су запослена 43 лица, пословање је стабилно и спадају у ретке фирме данас које послују у плусу. Плате су редовне, улаже се у усавршавање кадрова као и у основна средства и механизацију ради побољшања пословања. То је нешто чиме се највише поносе у овом предузећу, што су успели фирму да поставе на ноге.

Што се тиче тренутног пословања оно се изводи  по два активна уговора. Први уговор је о редовном одржавању који је потписан крајем маја месеца. Од уговорених радова остали су још само радови у шумском појасу иза насипа на потезу од Бечеја ка Бачком Петровом Селу. Ту је прошле године посађено 6 хектара малде шуме, а остало је да се посади још толико. У току је припрема терена за садњу која би требало да се обави крајем јануара или у фебруару. Такође, остало је да се ураде ремонти на црпним станицама у Медењачи и на Бисерном острву, а у питању су ситнији ремонти машинских електрорадова. Трајање овог уговора је до маја 2017. године, али сва је прилика да ће бити завршени раније.

У другом уговору у питању је суфинансирање између општине Бечеј и Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а вредност уговора је 88 милиона динара. Према речима Зорана Драгића, ради се о великом послу, тренутно је реализовано око 30 посто уговорених радова. Уговор обухвата све од измуљавања и чишћења каналске мреже, хербицидисања, тарупирања ископа али и ископ једног новог канала у Бачком Градишту који би требало да има двонаменску функцију. Велики део посла је већ завршен, остале су још неке ситнице да се заврше на пролеће али у сваком случају све ће бити спремно за вегетациону сезону 2017. године, што значи да ће канал бити употребљив у сврху наводњавања.

Ако погледамо у ближу прошлост, такође могу да се похвале реализованим уговорима као што је суфинансирање за 2015. годину. Уговорена вредност радова била је 65 милиона динара и све је завршено у року без икаквих проблема. Поред овог завршени су и послови на ревитализацији напуштеног копа у Доњем риту. У питању је стари коп од експлоатације глине за циглану, где су уредили једно језерце, а вредност посла је била 3,5 милиона динара. Почетком године потписали су још један уговор где је ово предузеће гостовало на терену Бачка из Врбаса, што је иначе братска фирма и ту су заједничким снагама урадили санацију објеката у атару општине Кула.

– Због свих ових послова ДТД сада тренутно нема финансијских проблема, сада нам је најважније да улажемо у само предузеће, да се замени стара механизација која због лошег пословања у неким претходним годинама трпи. Идеја и неки план јесте свакако да задржимо овај темпо рада, уговарања и извођења радова, каже Драгић.

Што се тиче планова у водопривреди постоје само краткорочни планови јер због саме трансформације водопривреде нема смисла правити дугорочне планове. Иде се полако, година за годином. Ипак, у години која је пред нама постоје потенцијални послови за које ће учествовати у јавним набавкама и надају се да ће их и добити. У Бачком Петровом Селу на уливу реке Чик у Тису градиће се двофункционална црпна станица. Како каже Драгић, доста су помогли општини Бечеј тј. уступили су им архивску грађу како би они урадили што бољу документацију за овај пројекат. Та црпна станица би требала да допрема воду за потребе наводњавања за неких 3.500 хектара. Она ће бити и доводног  и одводног типа, што значи  да за време лоших временских услова при повећаном нивоу реке Тисе, река Чик не може да се улије и онда прави проблеме. Ова станица би тај проблем решила али и проблем наводњавања у сушном периоду. Такође, постоји идеја да се среди и круна насипа од улице Југ Богдана ка жутој кући, а у питању је неких 4 километара. План је да се уради једна стаза за шетање и вожњу бицикловима, уопште да се тај потез прилагоди садржајима како би бечејци могли да уживају у природи.

Тренутно ово је само визија за наредну годину али планирање је одувек било основа за све.

Оно што је у протеклих пар месеци главна недоумица јесу рачуни за одводњавање који су стигли на адресе наших суграђана. Реч је о накнади за одводњавање која се по новом прописује и за градски грађевински реон, што до сада није био случај. У медијима се могла чути и вест да ће се ти исти рачуни плаћати у водопривредним предузећима. То јесте донекле тачно али реч је о Јавним водопривредним предузећима, а то су Србија Воде и Војводина Воде. Доста је нејасноћа о овој теми и у ДТД-у нису упознати са тим, а како наводи Драгић они немају ни структуру ни стручни кадар  за обављање оваквих ствари.

Сам јубилеј од 170 година, који није мала ствар, нису прослављали, уместо тога одлучили су да средства намењена за ту сврху поклоне културним удружењима и спортским организацијама којима би то највише помогло. Директор није желео да именује оне којима су помогли јер не желе да се хвале тим.

– Ако наставимо да послујемо као до сада, овај тренд ће се наставити, желимо да будемо друштвено одговорно предузеће и да помогнемо овом граду на тај начин и надам се да ћемо у будућности успети у томе, додаје на крају Зоран Драгић.

Б.С.

 

becejskidani2017

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 7, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *