Društvo prijatelja dece: Podela novogodišnjih paketića i humanitarnih paketa

Članovi Društva prijatelja dece su i ove godine uprkos zadravstvenim merama zaštite od epidemije uspeli da tradicionalno uz Deda Mraza podele paketiće i humanitarne pakete deci i porodicama koji su socijalno ugrožene. Na radost mališana Deda Mraz je i pored korone ipak uspeo da dođe.

Ova organizacija uspela je da prikupi i spakuje čak 200 paketića za decu koja žive u uslovima ekstremnog siromaštva. Na ovaj način poklone su dobila deca i članovi porodice iz programa socijalno-pedagoške podrške, deca koja su uključena u projekat ranog uključivanja u vrtić i deca u naseljenim mestima u saradnji i po predlogu Dečijeg dispanzera. Poklone su obezbedili zajednički građani Bečeja individualnim donacijama, deo je došao putem akcije „Deca-deci‟, donacijom Grupe građana iz Nemačke i donacijom članova Plesnog kluba „Max dance‟.

Tradicionalna podela paketića ove godine bila je organizovana u posebnim uslovima u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Deda Mraz je deci iz programa socijalno-pedagoške podrške podelio paketiće u dvorištu Centra za decu i mlade u utorak, 15. decembra a organizator je organizovao da se to obavi po manjim grupama da bi se što bolje izbegla opasnost od većih socijalnih kontakata. Sledeće godine biće ponovo fešta i priredba ali bitno je da ni u ovakvim uslovima nije prekinuta ova lepa tradicija.

„Ovo je devetnaesti put da organizujemo ovu akciju dodela paketa i i paketića deci i socijalno ugroženim porodicama pred novogodišnje praznike. Ova akcija obuhvata tri programa koje mi u Društvu prijatelja dece već godinama radimo a to su: Socijalno pedagoška podrška, rano uključivanje dece u predškolski sistem i program „Deca deci‟. Klub „Maks dens‟ je takođe darivao jedan broj paketa. Sve ukupno pakete će dobiti oko 200 dece plus roditelji one dece koja su u programu Socijalno pedagoške podrške, njima su paketi pojačani sa dodatnim higijenskim materijalom. U paketima se nalazi školski pribor, odeća, obuća, kao i slatki paketi. Ostala deca koja danas ovde nisu u mogućnosti da dođu po svoje paketiće dobiće ih prilikom takođe tradicionalnog obilaska porodica‟ rekla je Izabela Šormaz predsednica ovog udruženja.