Е-фискализација ускоро обавезна

Нови начин фискализације у привредним субјектима

Од првог новембра фискални сyстем у Србији прелази на систем е-фискализације. Сви привредни субјекти који користе фискалне уређаје/касе ће убудуће користити апликације на уређајима који подржавају онлајн повезивање.

Влада Србије је на седници у четвртак, 16. септембра одлучила и о усвајању измена Закона о фискализацији, које прописују престанак обавезе дефискализације постојећих фискалних каса, као и да транзициони период за прилагођавање новом моделу фискализације почиње 1. новембра и траје до 30. априла 2022. године.

У том периоду порески обвезници моћи ће постепено да прелазе на нови модел фискализације, који подразумева коришћење електроноског фискалног уређаја, путем којег ће корисници бити у сталној онлајн вези са Пореском управом.

У новом моделу фискализације, електронски фискални уређај, осим касе, може да буде и рачунар, таблет или мобилни телефон, а из Министарства финансија кажу и да тренутно 80 махом домаћих софтверских компанија тестира своје програме намењене обвезницима фискализације, као и да ће оператери мобилне телефоније Телеком Србија, Теленор и А1 у октобру представити сопствену понуду пакета за привреду. Фискални уређај у новом систему моћи ће да буде и мобилни телефон или таблет.

Сваки рачун који се издаје имаће кју-ар код (QР), који ће када се скенира мобилним телефоном бити зелене боје уколико је рачун исправан, односно црвене боје уколико је лажан.

Министарство финансија ће у наредних неколико недеља утврдити детаље програма субвенционисања обвезника за покривање трошкова примене новог модела фискализације, а у буџету је за те сврхе издвојено шест милијарди динара. Програм субвенција је обелодањен у Привредној комори Србије у понедељак 13. септембра, а према процени министра финансија, буџет ће новац издвојен за субвенционисање вратити у року од пар месеци пошто заживи нови систем фискализације. Субвенције ће се исплаћивати линеарно, односно сви обвезници фискализације моћи ће да рачунају на исту суму новца, која је намењена за покривање трошкова прилагођавања новом моделу фискализације.

Из Министарства су подсетили и да су обвезници фискализације од 1. октобра у обавези да путем портала Пореске управе еПорези попуне пријаву својих пословних јединица или продајних објеката, да би након тога у своје пореско сандуче добили Упутство за увођење у фискализацију.

Према саопштењу из Министарства финансија нови систем ће донети велике уштеде за привреду и минимизирати могућност избегавања плаћања пореза.Трошкови ће поред осталог бити смањени у делу издатака за GPRS пренос података дневног извештаја, за штампање контролних трака за фискалне рачуне, чување контролних трака, обавезни годишњи сервис фискалних уређаја.