Глазирани кексићи од сувог воћа и жита (или куваним пахуљицама, овсеним, ражаним …)

Тесто за кексиће: Две шоље куваног жита са млевеним орасима (ако вам је преостало од славе, али можете и поново скувати), један цео путер, једна кашика масти и две кашике павлаке или милерама, два јајета, меда по укусу (100 грама најмање), неколико кашика браон шећера по укусу, две шаке сецканих ораха и ситније сецкано суво воће: урме, суве шљиве, кајсије, смокве, суво грожђе, бруснице, по једну шољу од свега. Зачинити по укусу: цимет, зачин за медењаке, рендана кора лимуна, рендана кора од једне наранџе, млевени каранфилић, анис . Додати брашна са пола прашка за пециво толико да се направи густо лепљиво тесто. Науљите мало руке и правите куглице величине ораха и у тепсији их мало спљоштите да се формирају кексићи. Пеците у рерни 15 минута најдуже или док не добију златну боју по ивицама и још су мало мекани на додир, на 170 степени или 150 са вентилатором, пажљиво их извадите и оставите да се сасвим охладе.

Глазура: Направити густу глазуру од сока од једног лимуна и једне наранџе и прах шећера и премазати сваки кексић њоме четкицом, или умакати горњу страну.

Напомена: Уместо жита можете да користите скуване са млеком пахуљице (овсене, ражана) на густо и охлађене у фрижидеру.