Glazirani keksići od suvog voća i žita (ili kuvanim pahuljicama, ovsenim, ražanim …)

Testo za keksiće: Dve šolje kuvanog žita sa mlevenim orasima (ako vam je preostalo od slave, ali možete i ponovo skuvati), jedan ceo puter, jedna kašika masti i dve kašike pavlake ili milerama, dva jajeta, meda po ukusu (100 grama najmanje), nekoliko kašika braon šećera po ukusu, dve šake seckanih oraha i sitnije seckano suvo voće: urme, suve šljive, kajsije, smokve, suvo grožđe, brusnice, po jednu šolju od svega. Začiniti po ukusu: cimet, začin za medenjake, rendana kora limuna, rendana kora od jedne narandže, mleveni karanfilić, anis . Dodati brašna sa pola praška za pecivo toliko da se napravi gusto lepljivo testo. Nauljite malo ruke i pravite kuglice veličine oraha i u tepsiji ih malo spljoštite da se formiraju keksići. Pecite u rerni 15 minuta najduže ili dok ne dobiju zlatnu boju po ivicama i još su malo mekani na dodir, na 170 stepeni ili 150 sa ventilatorom, pažljivo ih izvadite i ostavite da se sasvim ohlade.

Glazura: Napraviti gustu glazuru od soka od jednog limuna i jedne narandže i prah šećera i premazati svaki keksić njome četkicom, ili umakati gornju stranu.

Napomena: Umesto žita možete da koristite skuvane sa mlekom pahuljice (ovsene, ražana) na gusto i ohlađene u frižideru.