Izložba „Crno/beli svet“ fotografa Maćaša Nemeta

U galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta Bečej, otvorena je u četvrtak 5. novembra izložba fotografija pod nazivom „Crno beli svet“ Maćaša Nemeta, penzionisanog fotoreportera lista „Mađar so“.

Maćaš Nemet je rođen u Temerinu 1939. godine. Osnovnu i srednju Školu učenika u privredi završio je u svom rodnom mestu i postao radiomehaničar i kino-operater. Od 1970. pa sve do penzionisanja 1993. godine, bio je jedan od najzapaženijih fotoreportera u redakciji lista „Mađar so“. Kao reporter bio je ovenčan velikim brojem nagrada tokom svoje karijere kao što su nagrada koje je Nemet osvojio na izložbama „Zlatno Oko“ u Novom Sadu, zatim u Berlinu, Somboru, Valjevu, Beogradu.

Dva puta je osvojio godišnju nagradu Tanjuga za najuspešnije fotografije o sportu, a 1986. godine pripala mu je i nagrada „Svetozar Marković“ za najbolju novinsku fotografiju. Visoka priznanje dobio je i na izložbi u Pekingu. Dobitnik je i na grade „Mađarsko Drvo života“ 2019. godine. Kao veoma uspešan
stvaralac u Foto savezu Jugoslavije je proglašen za autora prve klase.

Pored novinske fotografije i karakterističnih „lajf“ mo tiva Nemet je stvorio bogatu kolekciju umetničkih fotografija na kojima dominiraju tipični vojvođanski motivi. Maćaš Nemet je govorio i o svojim počecima u poljoprivredi i o tome da je zato zemlja i salaši i konji, zaprege, mašine njegova če-
sta inspuracija kada su umetničke fotografije u pitanju. Na fotografijama se nasuprot tome mogu videti i slike iz urbanog života u gradu, slike sa gradilišta i iz radničkog života.

Ova izložba biće otvorene u galeriji „Krug“ do 27. novembra.