Jesenja razglednica Bačkog Petrovog Sela

170 godina od nestanka ili smrti Šandora Petefija
U sali Narodne biblioteke, održano je veoma posećeno i sadržajno predavanje na temu „170 godina od nestanka ili smrti Šandora Petefija” čuvenog pesnika koji je održao istoričar umetnosti Janoš Rajzinger, koji po treći put gostuje u ovom mestu. Do sada je Janoš održao dva predavanja koja su takođe bila dobro posećana. Prvo predavanje posvetio je „O Isusu”, a drugo o takođe velikom pesniku mađarske nacije Janošu Aranju.

Govoreći o veličini pesnika Šandora Petefija, predavač je posebno istakao, da se poezija ovog nesnika trenutno najviše čita u Kini u savremenom svetu i da će se uskoro obeležavati i 200 godina od rođenja ovog velikog pesnika koji je za vreme svog kratkog života napisao 860 pesema od toga 200 ljubavnih koji se nalaze u svim svetskim antologijama najvećih pesnika današnjice.

Samostalna izložba slika u Zrenjaninu
Anamarija Stanojev je slikarstvom počela da se bavi pre 20 godina i vrlo brzo se afirmisala među slikarima amaterima u Vojvodini. Pošto se slikarstvom bavi od 1999. godine, od 4. novebra tekuće godine u prostorijama Galerije u Zrenjaninu prirediće treću samostalnu izložbu, izlažući oko 50 svojih najboljih radova. Prvu samostalnu izložbu priredila je u Adi 2001. godine, a drugu u Bačkom Petrovom Selu 2015. godine. Do sada je učestvovala na 17 međunarodnih izložbi, a 2003. godine osvojila je zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi u glavnom gradu susedne Mađarske Budimpešti 2014. godine takođe zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi u Kečkemetu pod nazivom „Pero i četka”. Učestvovala je, do sada, na 27 kolektivnih izložbi. Anamarija Stanojev je predsednica Udruženja slikara amatera „Da Vinči” u selu i najzaslužnija je za afirmaciju mnogih mladih talentovanih slikara iz Bačkog Petrovog Sela .
Treća samostalna izložba u Zrenjaninu trajaće mesec dana.

Predavanje stručnjaka Gerontološkog centra
U velikoj sali Mesne zajednice „8. oktobar” održano je veoma sadržajno i korisno predavanje stručnih lica Gerontološkog centra iz Bečeja. Teme predavanje bile su: demecija, tipične bolesti starih, i opšta nega bolesnika u kućnim uslovima, o čemu je govorila Brašnjo Tot Teodora, glavna sestra u ovoj ustanovi, a o pravima starih iz domena socijalne zaštite i o postupku njihovog ostvarivanja Katarina Glavaški, socijalna radnica.

Posetiocima predavanja predstavljen je i prikaz Gerontološkog centra kao i vrsta usluga koje se pružaju u populaciji odraslih i starihiji osoba kojima je stručna nega potrebna. Posebna tema razgovora bila je demencija koja u savremenom svetu poprima dimenzije epidemije, kao i o usamljenosti u današnjem društvu, posebno u seoskim sredinama. U Gerontološkom centru trenutno se nalazi 140 korisnika, koji su svrstani u nekoliko kategorija i lekari, medicinske sestre kao i socijalni radnici maksimalno se trude da se korisnici usluga u ovom centru održavaju u akvitnom stanju što je njihov svakodnevi zadatak.

Na kraju predavanja, na pitanja prisutnih, konkretne odgovore dale su glavna sestra Brašnjo Tot Teodora i Katarina Glavaški, kojima treba odati počast zbog otvorenosti i sadržajnom prikazu stanja u radu Gerontološkog centra, koji spada u najbolje organizovane u Vojvodini i Srbiji.

Svega ima u tom Molu…
Udruženje građana „Za Bolji život sela” u saradnji sa Narodnom bilotekom, organizovalo je promociju nove knjige pesama Kajice Kuburića Brace iz Mola, pod nazivom „Od salaša pa do Tise, a izmedju Mol” koja je izazvala solidno interesovanje ljubitelja lepo pisane reči. Predstavljajući ovog nesvakidačnjeg pesnika, Janoš Žolnai je naglasio da Kuburić ne folira i ne piše nedoživljene pseme, jer u zbirci ima pesama o motiki, o dedinom švalerskom šeširu, skeli na Tisi, detinjstvu, svinjokolju i svega onoga štoje nekad bilo u vremenu koje je ostalo iza nas. Kao gosti, ovoga puta predstavljeni su mlađi pesnici Davor Jovanović iz sela, koji je do sada objavio dve zbirke pesama, prvu pod nazivom „Reči su moje igračke” i drugu pod nazivom „Život, ljubav i poneka suza” i pesnika u nagoveštaju Miluna Čokorovića iz Bečeja. Ovo književno popodne upotpunile su i umetničke fotografije Đorđa Šekerovića Šekija iz Bečeja.
Udruženje građana „Za Bolji život sela” u mesecu novembru biće organizator 2. Memorijalnog turnira u šahu „Dr Imre Kiš”, a u mesecu decembru, po peti put, će biti održana manifestacija proglašenja najboljih sportista sela i time završiti veoma uspešnu godinu.

Janoš Žolnai