Költségtervezés közösen

Óbecsén az idén is lehet majd javaslatokat tenni és szavazni a községi büdzsé elemeire

Immár második alkalommal bárki elmondhatja Óbecsén azt: szerinte mire kellene pénzt költeni a községben? Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet, az Ifjúsági Iroda és az önkormányzat által szervezett közvéleménykutatás során a lakosság először október 20-áig kell javaslatokat tegyen a helyi közösségekben vagy az Óbecsei Ifjúsági Szervezet honlapján (bum-becej.org), majd a beérkezett javaslatok feldolgozása után egy elektronikus kérdőív készül szavazólap formájában, és a polgárok elektronikus úton, interneten keresztül vagy november 10-én és 11-én a helyi közösségek irodáiban adhatják majd le voksukat a listára került költségvetési prioritásokra.
A Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akcióval azt szeretnék elérni, hogy a polgárok ismerjék meg a költségvetés összeállításának a folyamatát, vegyenek részt a döntéshozatalban, az önkormányzat működése pedig legyen átláthatóbb a számukra. Dragan Tošić polgármester azt is bejelentette, hogy a tervek szerint a költségvetési
közvéleménykutatás a községi statútum megváltoztatásával a költségvetéstervezés kötelező részévé fog válni.
A legtöbb szavazatot kapott projektekre a községi költségvetésben ahogy tavaly, úgy az idén is 100 millió dinárt szán az önkormányzat. A jövő évi költségvetés december 25-éig kerül majd a községi képviselő-testület elé, de előtte közvitát is tartanak majd a tervezetről.
Tavaly kis híján kétezren vettek részt ezen a szavazáson. A lakosok zöme lakhelyüket érintő fejlesztéseket – a csatorna- és vízvezeték-hálózat kiépítését, a közvilágítás felújítását, az utak aszfaltozását, a járdák javítását, a játszóterek rendezését – javasolta, de sokan voksoltak a Tisza-parti strand megépítésére is.

Fehér Rózsa