Kovid presek za drugu polovinu decembra

Epidemija kovida u Bečeju, koja je od druge polovine oktobra bila u punom jeku sa konstantno sve dramatičnijim brojevima svaki dan, čini se da polako jenjava jer se broj zaraženih na dnevnom nivou polako vraća na jednocifrene brojeve a sve manje je i gužva za testiranje. Brze serološke testove naša kovid amulanta je u potpunosti prestala da radi, uglavnom se rade „brzi“ antigenski testovi jer se rezultat odmah može očitati i, naravno, standardni PCR testovi koji se šalju na analizu u Novi Sad u Institut za javno zdravlje Vojvodine a rezultati stignu dan, dva kasnije. Izveštaji ovih dve nedelje pokazuju da je sve manje i procentualno zaraženih u odnosu na broj testiranih a ovih dana se prepolovio i broj evidentiranih aktivnih slučajeva. U trenutku kad ovo pišemo je oko 350. Zvanično je negde oko 1100 građana naše opštine bilo zaraženo od početka drugog talasa epidemije kovida.
Redovi ispred kovid ambulante još uvek postoje i još se čeka na testiranje. Problem čekanja na zimi ispred kovid ambulante opštinski Štab za vanredne situacije još nije rešio. I dalje građani koji su ionako u već prilično lošem stanju, neki i sa upalom pluća koja često prati ovaj virus, čekaju napolju na vetrometini na testiranje, pregled ili kontrolu. Za kraj meseca prognoze najavljuju opet naglo zahlađenje. Sada je samo pitanje ko će prvi odustati jer dok Štab ne reši ovaj problem može da se desi da kovid odustane. Da podsetimo, negde početkom novembra lokalni Štab za vanredne situacije obezbedio je dva manja šatora bez grejanja i postavio ispred kovid ambulante, koji eventualno mogu da jedan manji broj pacijenata zaštite od padavina i to je sve.
Pitali smo i predsednika opštine Bečej, Dragana Tošića, koji je po funkciji i komandant lokalnog Štaba za vanredne situacije da li su uspeli da nađu neko rešenje za ovaj problem.
Imamo za sada dva predloga u razmatranju, Prvo rešenje bilo bi da ubacimo plinske peći u šator za čekanje. Imali smo predlog ranije da se kovid ambulanta smesti u salu u sportski centar. Ipak smatramo da ta ideja sa sportskim centrom više nije opcija. U razgovoru sa direktoricom Doma zdravlja došli smo do zaključka da to nije moguće organizovati pre svega zbog korišćenja fiskulturnih sala i zbog toga što bi morali da onda zatvorimo sportski centar u narednih 5-6 meseci, ne možemo od njega da napravimo kovid bolnicu i da se paralelno odvija rad sportskog centra i treninzi. Pored sale koja bi morala da se zatvori kompletno za građanstvo problem su tamo i mokri čvorovi koji su za rad kovid ambulante neadekvatni. Drugi predlog je bio da ambulanta u Novom Selu bude kovid ambulanta, ali tamo imamo problem da nema dva ulaza/izlaza. Nisam siguran šta šta da uradimo u ovom momentu, da li tamo u Novom Selu da napravimo drugi izlaz ili da za prvo vreme donesemo te plinske peći u šator. Na vezi smo stalno sa direktoricom Doma zdravlja, mi tražimo i od njih da nam kažu šta i gde bi to mogli da uradimo.“ – rekao je predsednik Tošić.