Kursevi šivenja u organizaciji NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje, lokalna filijala u Bečeju, u saradnji sa Zanatsko obrazovnim centrom “Adžija” i “Stil” doo za proizvodnju modne konfekcije i domaću radinost, u skladu sa zahtevima tržišta rada u našij opštini (otvaranje pogona nove italijanske fabrike za šivenje donjeg veša i proizvodnju tkanina) organizuje intenzivne kurseve šivenja u sledeća tri meseca. Ovi kursevi su počeli da se održavaju 10. septembra i trajaće do 10. decembra. Program je besplatan za sve korisnike Nacionalne službe koji žele da rade u tekstilnoj industriji.
Ovaj program dokvalifikacije je namenjen za 30 osoba koje se uredno nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (to je uslov) i koji imaju najmanje osnovnoškolsko obrazovanje. Kursevi se održavaju u prostorijama “Stila” tokom prve polovine programa dok je druga polovina organizovana u praksi kod poslodavaca. Kursevi su besplatni a biće organizovan i prevoz do poslodavaca ili eventualno do Bečeja, tj. do “Stila”.
U pitanju je veoma zahtevan program obuke na kojem je predviđeno da polaznici/e pohađaju 244 časa obuke u toku 3 meseca, 5 dana u sedmici sa 6 školskih časova dnevno. Do 8. novembra nastava će biti teoretska u prostorijama “Stila” a zatim sledi praksa kod poslodavaca u periodu od 20 radnih dana. Previđeno je da se programski pokriju svi poslovi neophodni za rad na proizvodnoj liniji od upoznavanja sa vrstama tekstila i drugim radnim materijalom, konfekcijskim brojevima i drugim standardima u industriji, osnove krojenja i šivenja pa sve do rada sa mašinama uz obuku o održavanju opreme i mašina. Ovaj kurs biće posebno koristan za zapošljavanje većeg broja žena koje su na tržištu rada svakako ugroženije.