Letnja razglednica Bačkog Petrovog sela

Više od 100 meštana čistilo priobalje reke Tise
Tako je to kada se udruže Petrovoselci, sa širokim osmehom me je na obalama reke Tise, 6. jula, po pravom tropskom vremenu, dočekao „domaćin akcije“ Križak Maćaš naglašavajući, da se ovoga puta okupio rekordan broj meštana, mladih i nešto starijih, koji su svojski radili na košenju, sakupljanju nagomilanog granja iz vode, prljavštine, i silne plastike, koja se zadržala na „krivini“ ove reke, gde je inače lokalni štrand za vreme letnjih vrućina. Prema njegovoj proceni ovoj akciji je prisustvovalo više od 100 meštana, što je i rekord dosadašnjih akcija. Akciju čišćenja priobalja kod „Kišmola“ zajednčki su organizovali Mesno udruženje zanatlija, USR „Kečiga“, udruženje Građana „Mladi za naše selo“ uz pripomoć Javnog preduzeća „Komunalac“ čiji su radnici ceo dan kosili travu i Mesna zajednica „8 oktobar“. Iz zaista je bilo lepo videti i kasnije družiti se sa učesnicima akcije, koji su svi uglas isticali da je Tisa njihovo „more“ i da se vredi potruditi, kako bi kupanje bilo što prijatnije. Akcijaše je posetio i predsednik Opštine Bečej Dragan Tošić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo tako velikim odzivom meštana, a sva sakupljena sekundarna sirovina biće predata Javnom preduzeću „Potisje“. Zajedništvom se može mnogo toga, dokazali su ovoga puta Petrovoselci, koji su u hladovini velikih topola, za ručak pripremili pečeno prase i gril kobasice, koje su, uz hladno pivo, uz viceve i dobre priče, sa apetitom pojeli.


Škola plivanja
Nekada su članovi PVK „Jedinstva“ bili redovni organizatori škole za neplivače, a od kada se ovaj klub sa dugom tradicijom ugasio, to su sa uspehom nastavili nekadašnji članovi ovog klubra, na čelu sa profesorom fiskulture Endre Hegedišem.
Prva grupa učenika, započela je sa radom 1. jula tekuće godine a školica traje po deset dana. Interesovanje je zaista prevazišlo očekivanja grupe profesora od 10 članova, koji na bazenima SPC „Đorđe Predin Badža“ vredno rade sa mališanima. U prvoj grupi je 60 polaznika iz Bačkog Petrovog Sela, 40 iz Bečeja i 6 iz Ade, što samo dokazuje, da se u ovoj „Školi plivanja“ stručno i dobro radi i da je glavni cilj grupe profesora, da se osposobi što veći broj neplivača, jer svi ljudi koji stanuju pored reke Tise treba da budu osposobljeni za plivačke veštine.


Akcija kontrole šećera u krvi
Udruženje građana „Za bolji život sela“ u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti, prvi put ove godine, organizovali su akciju kontrole šećera u krvi pod nazivom „Proveri svoje zdravlje” na staroj lokaciji, kod pijace u centru sela. Akcija, je naišla na veliki odziv meštana, jer je za dva i po sata 160 meštana prekonrolisalo nivo šećera u krvi. Sledeća akcija biće održana sredinom meseca avgusta.


KUP ostao kod kuće
Na kanalu DTD-a u Bečeju, zbog visokog vodostaja reke Tise, održan je tradicionalni KUP Udruženja sportskih ribolovaca „Kečiga“ na kojem je učestvovalo 17 ekipa iz cele zemlje.
Posle zanimljivog takmičenja i finiša, prvo mesto osvojila je ekipa domaćina, drugo mesto je pripalo ekipi „Banata“ iz Zrenjanina, a treće ekipi „Ekotrofej“ iz Beograda.
Apsolutni prvak piste bio je Žolt Palfi iz ekipe USR „Kečige“ koji je ulovio 7.125 grama ribe. Medalje su dodeljene za prva tri takmičara po sektorima, a za tri najbolje ekipe obezbeđeni su pehari, za pobednika piste posebna medalja. Nakon završetka takmičenja, u prostorijama Doma zanatlija, u selu obezbeđen je zajednički ručak i druženje.


Pecaroški maraton
Rukovođstvo USR „Kečiga“ na takmičarskoj pisti, na reci Tisi kod „Kišmola“ 20. i 21. jula, organizovaće tradicionalni Pecaroški maraton, koji među sportskim ribolovcima izaziva veliko interesovanje takmičara. Za sve potrebne informacije, možete se obratiti na telefon 063/661246 kod Vince Lasla, sekretara udruženja.