Mature u bečejskim srednjim školama

Kraj maja i početak juna meseca kao i svake godine u Bečeju rezervisan je za proslave matura. To je vreme kada se učenici završnih razreda u sve tri srednje škole u našem gradu opraštaju od svojih školskih dana. Kao i mnoge generacije gimnazijalaca pre njih, ponosno su prošetali gradom, zajedno sa svojim profesorima.

Pre dve nedelje bio je organizovan Maturski ples na trgu gde su roditelji, prijatelji mogli da vide đake u malo naformalnijem izdanju. Iako sudeći po anketama učenici završne godine svih bečejskih srednjih škola ozbiljno razmišljaju o studijama ili nekom predstojećem zaposlenju i uveliko se spremaju za polaganje prijemenih ispita prioriteti su bili i odabir haljine i odela u kojem će se po prvi put osetili “veliki” i poslednja žurka sa svojim drugarima koje su stekli u prethodne tri ili četiri godine.
Maturanti Gimnazije prvi su izašli na kišu ove godine. Na Trgu su za mnogobrojne okupljene roditelje, prijatelje, rodbinu napravili paradu u večernjim toaletama nakon čega je usledilo tradicionalno matursko veče u restoranu. Ove godine Gimnazija je imala 70 maturanata. Prethodnih nekoliko dana mlađi učenici Gimnazije su se oprostili od svojih najstarijih drugara organizovanjem raznih proslava i aktivnosti, između ostalog bio je tu i svečani koncert školskih orkestara u dvorištu Gimnazije. Generacija učenika upisanih 2015.godine, nakon mature kreće svojim stopama. U naredna dva meseca čeka ih mnogo izazova koji će većini odrediti budućnost. Iako verovatno ne znaju „gde im je glava“ zbog izbora fakulteta ili traženja posla, nisu ni svesni koliko ih posla tek čeka u životu dalje.

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole su u saradnji sa svojim profesorima pripremili specijalnu priredbu da se oproste od maturanata. Učenike ove škole još čeka i maturski defile i proslava mature u nekom od restorana. U Gradskom pozorištu odigrana je predstava pod nazivom “45 minuta sa Aleksandrom Tajkovski” – predstava/priredba je imala format talk show programa a voditelj je bio učenik trećeg razreda Aleksandar Tajovski i pripremljena je u saradnji sa profesoricom srpskog jezika i književnosti Ivanom Petrović -Jančić. Na kauču voditelja izređali su se maturanti od onih najboljih do “najgorih učenika” koji su se podsetili najlepših trenutaka u poslednje tri/četiri godine svog školovanja. Na istom tom “kauču” u razgovoru sa direktoricom škole Gordana Kovačev je poručila svojim maturantima: “Želim vam da budete svoji i da vodite računa kada budete donosili važne odluke u životu. Nemojte čekati život zabijenih noseva u mobilne telefone. Pre svega treba da zapamtite da mora puno da se radi. Sve odluke koje budete doneli i sve što budete postigli u životu biće rezultat tog vašeg rada. Želim vam da radite jednog dana ono što volite i da budete okruženi ljudima koji vam prijaju. I želim vam da sve što radite i u svemu u čemu uživate budete prevashodno srećni.”

Maturanti Tehničke škole su takođe kao i gimnazijalci prošetali na kiši na veliku radost rodbine, roditelje, drugova. Njih 120 je nakon parade otišlo na organizovano matursko veče u nekom od bečejskih restorana zajedno sa svojim profesorima i direktoricom Svetlanom Tašković koja je izrazila svoj veliki ponos za ovu generaciju koja je po njenim rečima bila odlična i na čije je uspehe su veoma ponosni u školi. Ona je podsetila i na veliki broj uspešnih nastupa ove generacije učenika na takmičenjima tokom prethodnih godina kao i na osvojeno drugo mesto na školskoj olimpijadi u fudbalu.