Mladi ekolozi Bečeja: akcija „Straw Wars: Reci NE plastičnoj slamčici!“

Projekat „Straw Wars: Reci NE plastičnoj slamčici!“ realizuju Mladi ekolozi Bečeja kao neformalna grupa mladih okupljena u okviru programa „Šta nam teško“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Mladih istraživača Srbije, Pokreta gorana Vojvodine, Tim42, CeGraD-a i Empower-a.

Cilj akcije je da smanjiti upotrebu plastičnih slamčica na teritoriji opštine Bečej, to još jedan od predmeta jednokratne plastike, pored plastičnih kesa, koji se svakodnevno koristi, zagađuje životnu sredinu, a višekratna rešenja nisu poznata ili lako dostupna sugrađanima.

Plastične slamčice najčešće se koriste u kafićima, kontaktirali su u ugostiteljske objekte u Bečeju da se priključe akciji i da i sami učestvuju u smanjenju plastičnog otpada na teritoriji Bečeja. Ugostitelji koji se priključe akciji dobiće na poklon čelične višekratne slamčice koje mogu koristiti u svojim objektima, a pored toga će dobiti titulu „Eco friendly“ objekta.

Između 24. i 28. novembra Mladi ekolozi organizovaće akciju u okviru koje će svojim  sugrađanima podeliti edukativne flajere i upoznati ih sa problemom jednokratne plastike, lošim uticajem po zdravlje ljudi i životne sredine, a sugrađanima koji kažu „NE“ plastičnoj slamčici u kafiću pokloniće alternativno rešenje – čeličnu slamčicu. One su najbolja zamena, lako se peru i dugo traju.

Plastična slamčica koristi se u proseku manje od 20 minuta, da bi se nakon toga raspadala i po 500 godina. Okeani danas predstavljaju deponije za preko milion tona plastike godišnje, a ako se nastavi ovim tempom predviđa se da će do 2050. godine u okeanima i morima širom sveta biti više plastike nego ribe.

Cilj im je i da posebnu pažnju želimo da skrenemo na mikroplastiku (čestice plastike manje od 5 mm) koje se danas nalaze u vodi za piće i hrani (posebno u ribi i morskim plodovima).

Istraživanja pokazuju da prosečna osoba može da unese u sebe približno 5 grama plastike svake nedelje, što je jednako količini plastike u kreditnoj kartici, a godišnje to iznosi oko 250 grama!

Na  FB stranici „Mladi ekolozi Bečeja“ možete pronaći i kratke spotove koje su pripremili za ovu akciju, a u narednim danima će ih biti još.