Обележен Дан толеранције и проглашени победници конкурса „Нај, нај Дечија недеља“

Предшколска установа „Лабуд Пејовић“, шесту годину за редом обележила је Међународни дан толеранције, пригодним програмом у Градском позоришту Бечеј. На самом почетку све присутне у препуној сали позоришта поздравила је Татјана Митић, заменица директора ове установе, истичући:

– Оно по чему се ПУ „Лабуд Пејовић“ издваја и истиче у односу на остале јесте постојање двојезичних група у којима се васпитно-образовни рад одвија на оба језика и српском и мађарском. Васпитачи свакодневно раде на усвајању нематерњег језика код деце, културе, традиције, обичаја, развијају се осећања, брижљивост, отвореност према другима, подстиче се међусобна сарадња, изграђује толеранција и то све кроз различите активности, игре, приче, песме. На овај начин наша установа спонтано поставља темеље за прихватање различитог од себе.

Ове године у обданишту је укупно 11 двојезичних група у којима је око 235 малишана и они су заједно са својим васпитачицама кроз рецитације, скечеве, песме и игре показали колико су научили и колико уствари прихватају и поштују сваког без обзира на разлике.

Такође, овом приликом проглашени су победници кокнкурса „Нај, нај Дечија недеља“. Једна од координаторки овогодишње Дечије недеље која је носила назив  „ Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета“, Дуња Шормаз истакла је да су све васпитно образовне установе биле веома мотивисане те да је од њих дванаест, колико их постоји чак девет постало своје пријаве. Критеријуми који су се гледали и узимали у обзир јесу колико су деца активно била укључена у дешавања, током Дечије недеље, затим колико је био заступљен тимски рад, као и каква је била сарадња између родитеља, деце, наставника, васпитача и шире заједнице. Такође, један од критеријума је био колико су уопште установе учествовале у општинским активностима и колико су оствариле интерсекторску сарадњу.

Ове године прво место припало је ОШ „Шаму Михаљ“ из Бачког Петровог Села, друго место делили су Економско трговинска и Техничка школа, а треће место освојила је ПУ „Лабуд Пејовић“. Награде су им уручили Чаба Штефанига, члан Општинског већа задужен за културу, цивилне организације и регионалну сарадњу, Јован Јечански, в.д. директор Туристичке организације и Ержебет Ивановић, власница књижаре „Призма“, која је између осталог обезбедила и новчане награде за најбоље. Тако је за прво место награда била 20 хиљада динара, за друго 15, а за треће 10 хиљада динара и добитници награда ће у овом износу моћи да купе неопходан школски и канцеларијски прибор.

Дневни боравак

Међународни Дан толеранције, 16. новембра обележен је и у Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју Центра за социјални рад Бечеј. За разлику од претходне године када су били учесници разних активности, овај пут корисници су изразили жељу да буду организатори истих. Поштујући жеље и потребе свих у боравку, Дан толеранције обележен је тако што су у својим просторијама организовали креативне радионице, а у гостима су им била деца из ПУ „Лабуд Пејовић“. На једној радионици су правили обележиваче за књиге, свако је могао да направи онако како је желео што је представљало мало уметничко дело кроз које је исказана свачија индивидуалност. Што се друге радионице тиче, заједнички су правили један велики плакат међународног дана толеранције где је свако дете које је дошло у госте, као и сами корисници оставило на плакат отисак свога прста. Према речима Жељка Бошњака, координатора Дневног боравка тај плакат треба да покаже да смо сви ми уствари различити, а у исто време исти. Овај дан требао је да послужи деци да науче да без обзира на то како ко изгледа, како се ко облачи или прича, заједничким трудом могуће је направити нешто заиста лепо и важно.

 

 

becejskidani2017

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 7, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *