Opet uništen deo javne rasvete u Goranskom parku

U utorak 11. maja u jutarnjim časovima u Goranskom parku nepoznati počinioci su tokom prethodne noći oštetili i izlomili stubove i svetiljke javne rasvete duž staza. Ujutru je dojavljeno preduzeću JP „Komunalacˮ, koje je zaduženo za održavanje parka i rasvete kakvo je stanje u parku. Ovo preduzeće podnelo je prijavu, policija je izašla na teren, napravila uviđaj, urađena je forenzičarska analiza i obavešteni su svi nadležni organi o tome uključujući i Opštinu Bečej koja je osnivač javnog komunalnog preduzeća.

Od kada je postavljena rasveta u ovom parku, na ovaj način sa dekorativnim kandelabrima duž staza 2016. godine, ova rasveta je svake godine u letnjem periodu predmet vandalski incidenata i uništavanja. Ovo je četvrti po redu (godišnji) vandalski čin većih razmera kada je uništavano na desetine svetiljki. Tokom prethodna tri napada vandala na rasvetu u parku napravljena je velika šteta ali je ovo preduzeće popravilo uništene stubove i svetiljke.

Na teren je izašao i direktor JP Komunalac koji je sazvao i konferenciju za novinare na licu mesta. Svetiljke su ležale pored stubova uglavnom razbijene, polomljene dok je jedan stub bio izvaljen iz ležišta.

Željko Plavšić, direktor JP „Komunalac“

„Javna rasveta je ovde postavljena 2016. godine. Vrednost te investicije je bila oko 5 miliona dinara, nakon toga skoro svake godine do danas se ponavljaju veće štete i vandalski napadi. Ovo sinoć je bio ukupno četvrti put. Do sada smo na popravke i na rekonstrukcije rasvete nakon oštećenja iz budžeta prethodnih godina utrošili nekih 1.5 miliona, gruba procena je da je ovo danas šteta koja je učinjena na 11 svetiljki i da će popravka opet koštati negde oko 450 hiljada dinara. Slučaj smo, naravno, prijavili policiji i Opštini Bečej. Danas sam vas ovde pozvao jer ovim putem imam potrebu da informišem javnost i da pokažem koliko je značajno da ovo jednom zaustavimo. Zaista više nema smisla ni svrhe neprekidno popravljati to što ostaje za vandalima svake godine. Ovo je ujedno i apel svim građanima i subjektima da probamo zajednički da utičemo da se ovo spreči i više ne dešava. Danas je od ukupno 29 svetiljki uništeno 11. Sad je već skoro 2 miliona dinara potrošenih sredstava za popravke za ovih nekoliko godina, to je skoro 40 posto od ukupno uloženih sredstava u postavljanje čitave rasvete u parku. To su ozbiljna sredstva koja se finansiraju iz budžeta grada. Tu nisu uračunate još i sitne štete koje se često dešavaju gde su obično uništene, jedna do dve svetiljke koje mi odmah popravimo.“ rekao je Plavšić.

Direktor Plavšić je takođe rekao da je poruka danas za javnosti da svi građani treba da budu angažovani i ako mogu da nešto učine da se ovo spreči ubuduće to i urade. Poručio je građanima Bečeja da se svi ponašaju odgovorno i da kada primete nesavesno ponašanje grupa građana ili pojedinaca, odmah to prijave nadležnim organima. On je rekao i da građani moraju da budu informisani šta ovo sve znači i za njih, za komfor, za korišćenje parka i da je sa opštinom dogovoreno da se za sada neće popravljati ovi uništeni kandelabri tj. taj deo javne rasvete u parku sve dok se ne uradi video nadzor u parku. Tek nakon toga će se popraviti i obnoviti javna rasveta koja je uništena. On je rekao da je sad očigledno da nema drugog načina osim da se postave svuda video kamere da čuvaju skoro sve šta nam je značajno da sačuvamo. Sada sledi stručna analiza i procena kako da se to uradi da što bude bolje pokriven čitav park, ovim nadzorom. Do tada će park biti u mraku, bar deo koje su pokrivale ovih 11 svetiljki. Kada je video nadzor u pitanju još nije učinjena procena koliko bi koštao taj video nadzor da zaista bude efikasno postavljen. Još nije urađen projekat za to kao ni i predračun radova. To će se raditi sledećih mesec ili dva po hitnom postupku, da se proces intenzivira. Park ne može dugo biti u mraku.

Na pitanje novinara da li je dobra ideja ostaviti park u mraku bez obezbeđenja nekoliko meseci i to u sezoni kad se park najviše koristi. Direktor Plavšić je rekao da je za sada takav dogovor sa opštinom kao osnivačem ali sve još može da se drugačije reši ako bude dodatnih problema i da se situacije još može razmotriti.

Na pitanje novinara zašto se odmah već nakon prvog vandalskog oštećenje rasvete nije uradio video nadzor Plavšić je rekao da su se pre svega vodili rezonom da su građani razumni i da se to neće ponoviti, nisu mogli ni da pretpostave da će to da bude godišnji redovan događaj. Ispostavilo se da se vandalima ne može stati na put, da počinioci najčešće ne budu pronađeni. Policiji je svaki put podneta prijava ali Plavšić nije znao da kaže da li je i u jednom od prethodna tri postupka uhvaćen počinioc i da li je bilo sudskog procesa. Rekao je da nema informacija o tome.