Pavlova sa jagodama i limun kremom

Potrebno za koru: 5 belanaca, 10 kašika šećera, jedna kašika sirćeta, dve pune kašike gustina.

Izmutiti čvrst sneg od belanaca pa polako dodavati šećer, mutiti dok se šećer ne istopi, na kraju polako umešati jednu kašiku sirćeta i dve gkašike gustina. Napraviti okruglo „gnezdo“ od belanaca u tepsiji obloženoj papitom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu na 170 stepeni dok ne naraste i dobije svetlu koricu, smanjiti tempertauru na 130-140 stepeni (sa toplim vazduhom) i peći 40-50 min ili dok se kora ne osuši na površini ali je još uvek malo mekana na dodir u sredini. Ohladiti koru.

Potrebno za fil od limuna: 5 žumanaca, tri vanil šećera, 3/4 litre mleka, 2 veća limuna, 5 kašika šećera, dve velike pune kašike gustina.

Pristaviti pola litre mleka sa vanilom da se kuva. Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera penasto, dodati sok od dva limuna i od jednog narendanu koricu, dve kašike gustina i dva decilitra mleka. Deo vrelog mleka polako razmutiti u masu od žumanaca pa onda sve spojiti i staviti da se kuva uz neprestano mešanje. Ako ima grudvica procediti. Ostaviti fil da se dobro ohladi u frižideru. Bude kao puding čvrst.

Za šlag: 3 čaše svežeg milerama (sa pijace), ako je jako gust malo ga razblažiti sa malo mleke (kad je svež tečniji je i bolji za šlag, stariji mileram nije za šlag), dodati šećera i vanile po ukusu pa ga mutiti najbolje rukom sa mutilicom jer se lako pretvori u puter pa treba paziti, može i mikserom za veštije na najslabijoj brzini ali obratiti dobro pažnju kad počne da se zgušnjava. Naravno, može i običan šlag sa mlekom i onaj iz tetrapaka ali ukus kolača je sasvim drugačiji sa pravom mlečnom pavlakom.

Za „dekoraciju“: 300 grama sečenih svežih jagoda

Ređati kad se sve ohladi: kora + limun krem + šlag + jagode