Podrška za ovogodišnji Folk Fest od strane UNESCO

Neposredni povod za obraćanje javnosti rukovodstva KUD „Đida“KUD “ 20. juna bila je, prema rečima, Snežane Sekulić veoma velika čast i istovremeno podrška koju su dobili za organizaciju festivala „Bečej folk fest“ u prethodnih nekoliko godina, a to je pismo podrške ovom festivalu od strane međunarodne organizacije UNESCO koju su dobili preko Međunarodnog saveta organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti CIOFF-a. Ovaj festival se od početka nalazi u kalendaru svetskog CIOFF-a i koji je deo razmene folklornih festivala i nastupa na svetskom nivou. Kroz tu postojeću mrežu festivala i ansambala „Bečej folk fest“ je u prethodnih nekoliko godina uspeo da uspostavi kontakte i program razmene sa nekim zemljama koje su na ovom festivalima nastupali prethodnih godina. Snežana Sekulić, predsednica KUD-a, je na konferenciji za štampu rekla da će se na plakatima za ovaj festival ove godine pored znaka CIOFF-a naći i logo UNESCO-a kao pokrovitelja. One je napomenula da je jedan od razloga zašto je ovaj festival ovako uspešan pre svega leži u činjenici da je do sada imao veoma veliku podršku lokalne zajednice, pokrajine i republike ali i bečejske publike. Podrška je prema njenim rečima bila veoma važna jer na festivalu učestvuju ansambli 10 zemalja iz Evrope i neposrednog regionalnog okruženja ali i iz najudaljenijih zemalja, sa drugih kontinenata što čini ovaj festival toliko atraktivnim. Za održavanje festivala njima je potrebna i velika finansijska podrška jer je deo programa i smeštaj uz celokupnu logistiku za veliki broj učesnika na 4 dana koliko traje festival. U pitanju je skoro 600 učesnika.

„Festival se održava svake godine u isto vreme, počinje 13. avgusta a 16. avgusta je zatvaranje. Ove godine bićemo domaćini Egiptu, Gruziji, Rusiji i Sloveniji, gosti će biti smešteni u Bečeju puna četiri dana, pored njih na festivalu će nastupati i ansambli iz Meksika, Španije, Francuske, nadamo se, naravno, i gostima iz Mađarske iz našeg bratskog grada Seksarda, to još nije potvrđeno. Nadamo se i još nekim grupama ali to zavisi i od rasporeda folk festivala u drugim gradovima.“

Kada je u pitanju rad samog ansambla Đido, Goran Dumanović, umetnički rukovodilac KUD-a je rekao da članovima „Đida“ sledi veoma aktivna sezona. Dečija grupa je upravo na putu za Bugarsku na festival u Sunčevom bregu, za veliku grupu sledi festival u Rumi, pa u Foči i prvi u nizu ovih festivala kao što je ovaj naš u Čačku, tu će biti predstavnici Srbije na međunarodnom festivalu. Goran Dumanović je najavio i turneju ovog ansambla krajem jula meseca.