Pomor ribe kanalom stigao i do Bečeja

Pre nedelju dana je iz neke od fabrika iz okoline Vrbasa ili Crvenke nizvodno u kanal DTD ubačena veća količina „organske materije“ što je rezultiralo masovnim pomorom i gušenjem ribe zbog nedostatka kiseonika u vodi. Iz JP „Vode Vojvodine“ je tada saopšteno da bez obzira na razmere i na tone izvađene mrtve ribe iz kanala „nema osnova da se ovo nazove ekološkom katastrofom nego incidentom“. Saopšteno je iz ovog preduzeća da će njihova akcija da se kod Kucure upumpa veća količina čiste vode na adekvatan način ovaj problem da sanira, reši.  Doduše, tada je rečeno da će to da spreči i da ovaj talas pomora ribe ne ode dalje od Srbobranske opštine, najdalje do Turije. Sudeći po ogromnoj količini mrtve ribe koja se u ova poslednja dva dana pojavila ovde kod nas u Bečeju taj talas neće tako lako biti zaustavljen. Oko kanala se od juče širi jak smrad Dolmom, oko prevodnice je vidljivo nakupljena skrama od prljavštine a iza šlajza je obala preplavljena mrtvom ribom u travi i u vodi. Trenutno je i brana otvorena sa ciljem da se koliko toliko upumpa kiseonika u vodu. Negde u toku današnjeg prepodneva su sa opremom stigli i čistači iz Ribolovačke službe JP „Vode Vojvodine“ koji su skupljali ribu iz kanala i sa obale. Oko njih dok su radili letela su i velika jata galebova pa je potencijalno i to nagoveštaj još jedne katastrofe. Pored galebova juče u toku popodneva je na tom potezu bila i velika grupa ljudi koji su vadili ribu i odnosili. Logično je da postoji bojazan da će ova riba uskoro završiti negde na pijačnim tezgama  i u ribarnicama ili će se prodavati na crno posebno jer je u pitanju velika količina bele ribe koja se veoma lako prodaje.Kod Vrbasa i Srbobrana uglavnom je bila u pitanju štuka ili smuđevi, verovatno najskuplje vrste ribe na tržištu, mi smo danas zatekli nekoliko velikih uginulih šarana na obali. Pored mrtve ribe uz samu obalu plivaju i velika jata ošamućenih riba koje na površini vode pokušavaju da dođu do vazduha i bore se za život. Katastrofa bi ipak prava reč kojom se može opisati sadašnje stanje na kanalu. Sad kada je otvorena i brana otrovi ili „organske materije“ ulaze u vodotok Tise.

A koje kriv za sve ovo …? Iako se mnogo piše o ovoj katastrofi po štampi ovih dana jako je malo novinskih članaka koji spominju neka imena, neke potencijalne firme sa tog područja koje bi mogle biti zagađivači. Uglavnom je to neko „čije ime se ne izgovara“ lako.  Sudeći i po reakcijama nadležnih (inspekcija je još uvek na terenu) sa identifikacijom počinioca se i vremenski i svakako kalkuliše, odugovlači. Navodno je za sada nemoguće tako lako utvrditi ko je u pitanju jer ima mogućih čak 18 počinioca tj. 18 fabrika koje rade na ovom području bez prečišćača (koje po Uredbi Vlade Srbije za sada nisu u obavezi da ugrade sve do 2025. godine). Prema navodima iz štampe ribolovci i ekolozi koji su jedini veoma burno reagovali kažu da je taj broj fabrika ipak manji (većina od njih više nisu u funkciji, ne rade) i da je u pitanju najviše 6 potencijalnih zagađivača. Da postoji volja da se ubrza proces identifikacije počinioca verovatno ni tih 18 fabrika ne bi predstavljalo problem da se utvrdi ko je u pitanju. Trenutno nazivajući ovu katastrofu „incidentom“ JP „Vode Vojvodine“ umanjuju značaj, riba će ovih dana biti izvađena, obala očišćena  … da li postoji mogućnost da na kraju niko neće snositi nikakve posledice i biti kažnjen? Šta su dugoročnije posledice ove katastrofe, kako će se sve ovo odraziti na riblji fond u kanalu i reci, kakve će ekološke posledice imati ovo  za Tisu i druge rečne tokove koji su u sistemu i koliko će još ovakvih „incidenata“ biti do 2025. godine? Šta je potrebno još da se desi i koliko počinioci mogu daleko da odu u svojoj bahatosti dok se ne promeni zakonska regulativa koja omogućava ovakvu nebrigu i ponašanje? Kada će konačno država i državni organi da sankcionišu privredna preduzeća koja bez trunke odgovornosti ugrožavaju prirodne resurse ugrožavajući istovremeno i zdravlje svih nas.

Nastavićemo da vas informišemo o ovome, poslali smo i zvanični upit na više adresa (Ribolovačkom savezu Vojvodine, bečejskoj opštinskoj inspekciju i nadležnim organe u Opštini Bečej, rukovodstvu DTD-a i, pre svega, na adresu JP „Vode Vojvodine“), da nas obaveste šta je u njihovoj nadležnosti u ovom slučaju, kakve korake će preduzeti da se ispita ovaj „incident“, da se počinioci kazne i šta će preduzeti da se u što krećem roku pronađu mehanizmi zaštite (pa i zakonski) da se ovakve katastrofe ne dešavaju u budućnosti.