Post festum: „Bečej noću“ – koncerti, likovni performansi, revija kratkog filma, bazar

Prema procenama organizatora više od 10.000 ljudi, što iz Bečeja, što iz drugih delova Vojvodine i Mađarske, bilo je na Trgu oslobođenja u Bečeju u subotu, 16. juna tokom trajanja glavnog programskog dela festivala „Bečej noću“. Opština Bečej poklonila je svojim sugrađanima još jednu noć za pamćenje – organizovali su drugu po redu, sada već tradicionalnu manifestaciju ,,Bečej noću“. Opština Bečej je obećala da će i sledeće godine nastaviti sa održavanjem ovog festivala i da će se potruditi da bude još veći i spektakularniji.

Pop rok melodije koje su se smenjivale centralnim bečejskim trgom rasterale su tamne oblake, koji su se tokom ranog popodneva nadvili nad gradom. Ipak, 10.000 ljudi je bez kapi kiše uživalo u nastupima Eve Braun, grupa Ničim izazvan, Dejan Cukić i Spori Ritam Bend, kao i Ruže Magdi i Bajage i instruktora.

Drugi  po redu festival ,,Bečej noću“ otvorio je domaći bend Eva Braun, naziv manifestacije inače nosi ime jednog od nejvećih hitova ovog benda. Legendarni bečejski bend ove godine proslavlja jedan jubilej, četvrt veka od prvog unplugged albuma na našim prostorima. Na koncertu se članovima benda pridružio, posle dužeg vremena, i jedan od originalnih članova benda iz prve postave, Milan Glavaški. Članovi benda Eva Braun odsvirali su desetak svojih najvećih odabranih hitova. Već na njihovom nastupu publika je mogla da primeti da je zvuk koji je dolazio sa bine perfektan, produkcija koncerta i oprema bili su urađeni profesionalno i veoma kvalitetno.

Nakon benda Eva Braun nastupio je Dejan Cukić je sa svojim Sporim Ritomom i rasplesao sve prisutne na Trgu oslobođenja i dokazao da se sa godinama nikako ne gubi na snazi, energičnosti i dobrom raspoloženju.

Tokom nastupa frupe Ničim Izazvan na manifestaciji Bečej noću dodeljena je i nagrada ,,Vlada Divljan“ za izuzetno dostignuće u savremenoj rokenrol kulturi. Nagradu je uručio Zdenko Kolar, Divljanov muzički ,,saborac“ upravo grupi Ničim izazvan, i Bojani Vunturišević, nekadašnjem vokalu i članu benda Svi na pod. Ona je 2017. godine započela solo karijeru i objavila svoj prvi album. Bojana na žalost, nije mogla da bude prisutna, ali će joj plaketa biti naknadno dostavljena. Zdenko je sa grupom Ničim izazvan i izveo pesmu ,,Samo jednu ljubav imam“, što je posebno raznežilo sve prisutne.

Nastup  Ruže Magdi je nešto što će Bečej dugo pamtiti. Trenutno najveća muzička zvezda u Mađarskoj, Ruža Magdi, poznata i kao mađarska Dženis Džoplin, srca je svojevremeno osvojila kao pobednica Idola, poznatog talent šou programa, a bila je i predstavnica ove zemlje na Evroviziji pre nekoliko godina. O njenoj popularnosti najbolje govori činjenica o ovogodišnjem dvostrukom rasprodatom koncertu u budimpeštanskoj Areni, najvećem zatvorenom koncertnom prostoru mađarske prestonice.  Poreklom je iz Malog Iđoša, čime se stanovnici Bačke posebno ponose, te je njen nastup izazvao potpunu ekstazu među publikom na Trgu oslobođenja.

,,U Bečeju lom“ je nastupio za finale manifestacije ,,Bečej noću“, jer su Bajaga i instruktori, uz vatromet od koga zastaje dah, a koji je priredila Opština Bečej, za veliko finale manifestacije Bečej noću do poslednjih atoma snage razigrali svih 10.000 ljudi, među kojima je bilo svih generacija – od dece do najstarijih stanovnika Vojvodine. I svi su pevali – što evergrin hitove koje Bajaga potpisuje, što nove pesme sa albuma ,,U sali lom“, od kojih je neke Bajaga premijerno uživo izveo upravo pred bečejskom publikom.

Budući da je manifestacija ,,Bečej noću“ i rođena kao rezultat ankete koju je Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, sa svojim timom sproveo među sugrađanima, sasvim je izvesno da nas i treći ,,Bečej noću“ očekuje u osvit leta sledeće godine, mada, kako i sami organizatori kažu, biće teško nadmašiti spektakl koji su Bečejci doživeli u subotu, 16. juna 2018. godine.

Umetnički performans i izložba

U okviru festivala „Bečej noću“ ove godine je po prvi put organizovan umetnički performans (mala slikarska kolonija) u okviru koje su 26 akademskih slikara mlađe generacije pred bečejskom publikom na trgu i u Liberu koji je tokom trajanja festivala  za publiku, građane imao  „otvorena vrata“,  stvarali i konačno izložili svoja umetnička dela. Koordinatorka ovog performansa je bila bečejska slikarka Tijana Grujić. Po njenom izboru na ovu umetničku manifestaciju pozvani su mladi slikari žanrovski i stilski veoma različitog umetničkog izraza. Na ovaj način građani Bečeju su imali prilike da vide različite tehnike rada umetnika, da prisustvuju procesu stvaranja likovnih dela. Mladi slikari koji su učestvovali na ovom performansu zauzvrat su dobili priliku da razmene iskustva, da zajedno u jednom ambijentu stvaraju sa svojim kolegama ali i da budu u direktnom kontaktu sa uglavnom laičkom publikom da kroz komunikaciju sa građanima različitih generacija i znanja o procesu umetničkog stvaranja i žanrovima slikarstva ili stilovima pristupe publici na direktniji način. Građani a posebno srednjoškolci i deca su sa interesovanjem prilazili slikarima koji su ispred Libera slikali i raspitivali se od tehnikama rada ali i načinu života umetnika, školovanju, afinitetima prema umetnosti i dr.

U okviru ovog likovnog performansa napravljena je i mala „provokacija“ od strane organizatora za umetnike. Organizatori su umetnicima doveli tamburaški orkestar u Libero gde su mladi umetnicim možda po prvi put stvarali uz ovakav saundtrak.

U subotu 16. juna u galeriji Gradskog pozorišta je u 19 časova pred sam početak koncerta otvorena i izložba radova nastalih u okviru performasa na kojij je publika konačno mogla pogleda sve radove i da se uveri i raznovrsnost žanrova i stilova i umetničkog izraza koji su bečejskoj publici predstavili ovi mladi umetnici.

Prvo veče festivala, koncerti pank i ska bendova

Prvo zvanično veče festivala obeležili su bendovi malo tvrđeg rok i pank zvuka. Kiša je omale organizatore da ovaj koncert održe u bašti Pozorišnog kluba pa je koncert održan u klubu. Ovaj prostor je, na žalost bio mali da primi veoma velik broj ljubitelja oovog muzičkog žanra.

Prvi su nastupali bečejci kao što je i red, bečejski bend Fiskalni račun je faktički otvorio festival „Bečej noću“ i zvanično, tako da su obe večeri festivala (subonjni koncert je otvorio bend Eva Braun) otvorili lokalni bendovi. Skoro sat vremena njihovog nastupa podigli su atmosferu u Pozorišnom klubu i pripremili publiku za nastup mađarskog ska benda Bad Habit . Vesela ska muzika, odličan bend koji je sjajno zvučao uspeo je ono što se retko dešava u Bečeju da publiku natera na ples. Iako je posle njihovog nastupa nastupao omiljeni Atheist rap, legendarni novosadski bend koji kod bečejske publike (i ne samo bečejske) ima kult status, publika je tražila bis. Sjajan bend i u nadi da će još koji put nastupiti u našem gradu publika je dočekala nastup Raduleta i kompanije.

Nastup ateista je prošao kao i uvek u Bečeju do sada u euforiji publike koja uglavnom zna sve pesme. Ateisti u našem gradu imaju vernu publiku, generacije su odrstale na njihovoj muzici i kad je u pitanju nastup ovog benda veče nije moglo da propadne, sa kišom ili bez kiše.

Kratkometražni film

U okviru festivala „Bečej noću“ održana je prva revija kratkometražnog filma. Skoro pre mesec dana raspisan je konkurs na koju su umetnici i mladi sineasti mogli da pošalju prijave i filmove. Na konkurs je stiglo 36 filmskih radova. Selektor koji je odabrao 7 filmova koji su ušli u užu konkurenciju bio je Ivan Kovač, profesor filozofije i publicista iz Bečeja.

Pred malobrojnom, na žalost, publikom u petak uveče su emitovani svi filmovi koji su odabrani a onda je žiri u sastavu Igor Pavlović, režiser iz Novog Sada, Judit Ferenc, glumica i direktor Gradskog pozorišta dr Zdravko Petrović odabrao pobednika.

Sedam filmova koji su ušli u užu konkurenciju bili su:

  1. Put za Kujumbu (2016) Miroslava Savića socijalna je drama o međugeneracijskom nerazumevanju, ambivalencijom nabijenom odnosu oca i sina koji odlazi u daleku tuđinu.
  2. Zašto da živim (2016) je dokumentarni film Nikole Končarevića o novosadskom pank bendu Dva minuta mržnje koji.
  3. Fajront (2016) rediteljke Milene Grujić, koja sa Sarom Đurović potpisuje i scenario, snažan je filmski kovitlac, majstorski režiran, kroz beogradsku noć „blejača” iz kraja.
  4. Dokumentarna minijatura „Prozor u sreću“ (2017) autorskog tandema Drago Latinović i Ilija Galonja donosi isečak iz života, dobro poznati prizor starice na pendžeru .
  5. Svetski rekorderi (2016) reditelja Nikole Zdravkovića i scenarističkog para Boris Grgurović i Tisa Milić predstavalja gorko-slatki melanž na tragu Tilve Roš, klasičan coming-of-age o napuštanju mladalačkih sanjarija pod pritiskom života u otužnom miljeu srpske periferije.
  6. Jedini film u selekciji na stranom (španskom) jeziku, Quiero decirte (2017) Stefana M. Mladenovića, predstavlja ispovednu, autoerotski intoniranu, upravo almodovarovsku storiju o suočavanju sa sopstvenim identitetom.
  7. Jedna noć (2016) autora Strahinje Savića film je koji svoju vrednost duguje onom neizrečenom, ali znalački upisanom između redova ove priče o rastanku dve (samo?) prijateljice.

Nagradu za najbolji film je jednoglasnom odlukom žirija dobio film „Svetski rekorderi“. Autoru  je svečano uručen ček od 50.000 dinara koliko je iznosila nagrada za najbolji ostvarenje na  ovom festivalu.

1000 sladoleda za decu na festivalu, bazar i klovnovi

U okviru festivala bečejska opština je u saradnji sa kompanijom Frikom obezbedila 1000 sladoleda za mališane koji su bili posetioci festivala.

Predsednik opštine sa saradnicima je u subotu pred početak koncerta benda Eva Braun klincima podelio sladolede. Pored ovog mališani su mogli da uživaju i u nastupima klovnova koji su na trgu žonglirali i šetali na štulama.

U ulici Uroša Predića su bili postavljeni štandovi sa hranom i slatkišima.