„Potisje Bečej“: Sadnice oko deponije i novi kamion

Direktor  „ Potisje-Bečej“, Zoltan Feješ, organizovao je u utorak 16. novembra konferenciju za štampu na lokalnoj deponiji u Bečeju. Neposredan povod za ovu konferenciju bila je sadnja sadnica oko deponije koju je direktor Feješ najavio prošlog meseca. Naime, od uštede koje ova firma ima prelaskom na slanje elektronskih računa odvojena su sredstva za kupovinu sadnica. Za prvu turu sadnje odabrali su da naprave vetrizaštitni pojas oko deponije i da se jedna deo sadnica posadi i u Mileševu i Drljanu.

„Mi smo sad završili sadnju oko 400 sadnica oko deponije i 50 sadnica u Mileševu i Drljanu, i hteli smo da vidite da smo ispunili obećanje. Cilj sadnje ovih sadnica je da se napravi jedan dobar vetrozaštitni pojas oko deponije, naravno, kad sadnice malo narastu, nadamo se da će to biti uskoro. To će zaštititi okolinu da se neprijatni mirisi sa deponije ne šire u tolikoj meri a ujedno će poslužiti kao vetrozaštita jer lišće zadržava mikročestice i prašinu sa deponije. Posadili smo sadnice čak u tri reda i na taj način napravili redovan vetrozaštitni pojas širine više od 10 metara. To je bila naša obaveza koju smo obećali da iskoristimo sredstva od uštede na papiru za slanje računa. Moramo posebno da se zahvalimo i Goranskom rasadniku iz Subotice koji je za ovu našu akciju donirao još toliko koliko smo mi kupili sadnica, mi smo kupili 200 sadnica a njihova donacija je još 200 za našu deponiju i 25 sadnica za Mileševo i Drljan“ rekao je Zoltan Feješ.

Direktor „Potisja-Bečej“ je najavio i novu investiciju u vozni park ovog preduzeća i tim povodom rekao „Završen je i postupak javne nabavke za kamion, ove nedelje će biti potpisani ugovori a sledeće nedelje će biti realizovani ugovori i očekujemo početkom decembra da će doći novi kamion u opštinu Bečej.“

Novinari su imali priliku i da pogledaju kako se na samoj deponiji vrši selekcija sekundarnih sirovina ali i da vide sve investicije u opremanje deponije koje je ovo preduzeće u poslednjih godinu, dve uradilo na lokalnoj deponiji.

„Možete da vidite da je ovde na deponiji izbetoniran kompletno plac, da su napravljene staze oko deponije i da je namenjeno mesto za pretovar smeća iz ove hale u produžetku. Moram da naglasim da je svo smeće na deponiji pokriveno zemljom i tu se već pravi novi vetrozaštitni pojas. Naša procena je da će ova deponija moći da primi još maksimalno od 40 do 50 hiljada tona smeća a to je otprilike za dve godine po kapacitetima koliko mi sada donosimao godišnje ovde smeća. Nakon toga prema odluci Vlade Srbije iz 2018. godine smeće iz Bečeja će morati da se nosi na regionalnu deponiju u Kikindu, to vreme se polako približava jer lokalna sampouprava više po zakonu ne može da pravi novu deponiju smeća, tj. smetilišta koje mi sad ovde imamo. Kad to vreme dođe to će i bitnije poskupeti cenu odnošenja smeća, ali to ćemo još videti koliko“ reako je  direktor Feješ.

foto: TV Bečej