Praznici uz najbolji i najzdraviji hleb iz Radine radionice

U našem malom serijalu o bečejskim radionicama upotrebnih proizvoda i malim manufakturnim radnjama u kojim možete da nabavite veoma kvalitetne i često luksuzne lokalne proizvode ovoga puta vam predstavljamo radionicu hleba Rade Bogojev. Negde početkom ove godine na društvenim mrežama Rada je napravila malu revoluciju sa svojom onlajn radionicom izrade starter kvasca za mešenje i onlajn školicom izrade hleba na bazi prirodnog kvasca. Razgovarali smo sa njom o tome kako je od onlajn radionice uspela da, za samo nekoliko meseci, napravi pravi mali biznis radeći u sopstvenoj kući, koliko je bilo potrebno vremena da nauči sve što danas primenjuje u svom radu, šta je osnovni motiv da počne da se bavi ovim tradicionalnim načinom izrade hleba i kakvi su komercijalni efekti posla kojim se bavi sad već ozbiljno.

BD: Odakle ideja da počneš da se baviš mešenjem hleba na ovaj način, šta je bio motiv da počneš?

Inače mnogo volim da kuvam i mesim i često sam ukućanima spremala različite vrste slatkog i slanog testa. Takođe, često sam mesila i hleb. Slučajno sam naišla na priču o ovoj vrsti hleba i bila sam radoznala da probam da mesim na ovaj način, probala sam da napravim kvasac i tako se upustila u sve ovo. Cilj mi je bio da pokušam da napravim zdraviju varijantu hleba, pošto sam i sama veoma često imala problema sa varenjem.

BD: Zbog čega misliš da je ova vrsta hleba (testa) vredna pažnje, truda?

Hleb od prirodnog kvasca je zapravo hleb koji se spremao u ne tako davnoj prošlosti. Moja velika želja i misija je da ljude upoznam sa tradicijom i izborom koji imaju pri kupovini hleba. Specifičnost ovog hleba je što se dugom fermentacijom nivo glutena smanjuje u hlebu i samim tim dobijamo namirnicu koja je izuzetno zasitna a da pri tome ne opterećuje organe za varenje, a samim tim i pankreas. Posebno se preporučuje ljudima koji boluju od dijabetesa ili imaju neke probleme sa probavom.

BD: Koliko dugo se baviš time, koliko vremena ti je bilo potrebno za početno istraživanje, isprobavanje recepata?

Ovime se sad već bavim dve i po godine. Prvenstveno sam sama napravila kvasac od kog sam mesila hleb, ali sam imala peh, pa mi se tegla sa matičnim kvascem razbila. Nakon toga mi je trebalo dosta vremena da sve počnem ispočetka jer nisam imala pisani recept. Istraživanje i učenje ovog procesa nikada nije prestalo. Neprestano istražujem i učim jer je priprema i kombinovanje brašna vrlo složen proces.

BD: Tvoja mala radionica pravljenja startera i mešenja bila je veoma popularna na Fejsbuku, takva onlajn radionica je prilično kreativan pristup širenju znanja, koliko je bilo pratilaca onih koji su stvarno počeli ozbiljno da koriste tvoje znanje koje prenosiš i prave prvo startere pa hleb? Da li si bila zadovoljna kako to funkcioniše?

Ideja da napravim Fejsbuk grupu rodila se onog momenta kada više nije bilo kvasca u marketima. Iskreno i sama sam bila vrlo zatečena zainteresovanošću za učenje o hlebu. Grupa je imala oko 1700 članova. Negde oko 20 žena (onih koje su mi se javile da prave) i dan-danas svojoj porodici prave i peku ovakav hleb. U današnje vreme, ljudi očekuju rezultate svog rada veoma brzo, to jest, nemaju strpljenja, pa su takva očekivanja imali i pojedini članovi grupe. U početku je sve funkcionisalo dobro, dok me vođenje i briga o grupi nije počelo previše opterećivati. Tada sam odlučila da je zatvorim i krenem dalje.

BD: Da li si počela sa prodajom hleba i kako to sada funkcioniše? Kako se desio taj prelaz između hobija i malog biznisa?

U početku sam hleb poklanjala prijateljima i široj porodici, što radim i dalje. To je trajalo sve dok me jedna poznanica nije zamolila da joj za njeno slavlje napravim veću količinu hleba za novac. Hleb moje mušterije sad poruče i ja ga pravim isključivo po porudžbini. Moram reći da je to dugotrajan proces: da bi se dobio jedan hleb, potrebno je oko 20 sati. Šest sati rada sa testom i najmanje 12 sati fermentacije u frižideru. Kada sjedinim brašno i vodu, narednih šest sati je potrebno da budem uz testo. Nakon toga, ono ide na mirovanje u frižider i ja sam slobodna. Svako veče obnavljam i hranim kvasac, pripremajući ga za sutrašnje mešenje. Kod mene u ponudi u ovom trenutku mušterija mogu da nađu više vrsta hleba, od belog, kukuruznog, tosta, raženog 100%, speltinog, heljdinog, hleba punjenog sirom i maslinama do hleba sa rogačem i heljdom i integralnog sa crnim pivom

BD: Kako nabavljaš brašno? Da li ti je sve lako dostupno od potrebnih namirnica za rad?

Brašno koje koristim stiže sa Sretenovića vodenica, iz Markove Crkve kod Valjeva. Maslac za tost hleb nabavljam iz Pirota, a integralna i ostala brašna nabavljam sa još nekoliko vodenica. Kvasac hranim svakodnevno, a sve ostalo je vrlo dostupno i u Novom Sadu.

BD: Da li imaš adekvatan prostor za rad?

Za sada radim samo u svojoj kuhinji, ali ideja mi je da posle pandemije koronavirusa proširim svoj radni prostor.

BD: Da li imaš problema sa isporukom sada u ovo vreme i uopšte, gde i na koji način prodaješ proizvode?

Nemam problema sa isporukom, a nemam ni velike isporuke da bih imala nekih većih problema. Na moj posao sa hlebom, korona nije imala uticaja jer se hleb jede svakodnevno.

BD: Koliko je isplativ taj posao i da li sve radiš sama ili imaš pomoć nekoga ko radi sa tobom?

Osim zadovoljstva koje ovaj posao nosi sa sobom i kreativnosti koja je bezgranična, za mene je zadovoljstvo ljudi koji kupuju hleb najveća nagrada. Nemam nikoga ko mi pomaže, sve radim isključivo sama, ali imam ogromnu pomoć i podršku moje porodice.

BD: Koliko je kreativan taj posao? Da li sad sve znaš ili još uvek istražuješ i isprobavaš recepte?

Rad sa ovom vrstom kvasca i testa je izuzetno kreativan. Za sebe mogu da kažem da sam još uvek na početku i iskreno mislim da nikad neću sve naučiti. Lepota ovog hleba počinje onog momenta kada spojite vodu i brašno a završava se onog momenta kada odsečete parče i osetite njegov ukus …

BD: Da li imaš neke posebne ponude sada za praznike?

Pošto vernici pravoslavne veroispovesti poste, spremam hlebove sa biljnim sirom i maslinama. Novogodišnji motivi na hlebu su moja želja da ljudima poklonim nešto što je, pre svega vizuelno lepo a zatim i veoma ukusno.

BD: Gde vidiš sebe u budućnosti?

Moja budućnost će sigurno biti vezana za hleb, a želja mi je da imam malu radionicu u kojoj će se peći zlatne vekne koje će ljudi rado kupovati, dok za one, željne znanja, planiram da organizujem radionice gde ću im prenositi sve ono što sam za ove dve ipo godine naučila. Želim da se zahvalim Bečejskim danima na ukazanoj prilici da se čuje za mene i moj hleb i svim građanima želim srećne praznike!