Promocija monografije o plivačko-vaterpolo klubu Bečej (1947-1983)

Monografija o istorijatu plivačkog-vaterpolo kluba za period od 1947 do 1983. godine autora Emila Lozanova predstavljena je u Gradskom muzeju 28. novembra. Promociju je vodio Boris Lozanov, brat autoraknjige, koji je govorio o tome kako je knjiga nastajala, koliko je bilo potrebno vremena da se prikupi sav materijal i građa i izrazio žaljenje što njegov brat Emil nije doživeo da se knjiga i objavi.

Ova monografija je svedočanstvo o prvim danima plivačkog kluba i počecima vaterpola u Bečeju. Prema svedočenjima sagovornika,arhivskim materijalima koji su prikupljeni vaterpolo se na početku igrao na šlajzu između dve ustave, bez svlačionica, tu su se odigravali redovni treninzi ali tu su se igrale i utakmice. Gostujuće ekipe kao ni domaći igrači nisu imali mesta za presvlačenje, uslovi su bili veoma oskudni, publika nije imala izgrađene tribine, ali je to bilo i vreme kada se igralo sa mnogo entuzijazma.
Knjiga je posvećena ne toliko samom sportu koliko igračima i plivačima koji su tokom tih prvih nekoliko decenija prošli kroz klub. Već od samih početaka rad kluba je obeležila velika upornost, ljubav prema sportu i entuzijazam bečejski plivačkih i vaterpolo pionira. Uspeh i opstanak kluba pre svega zavisio je od članova kluba, pojedinaca koji su dali veliki doprinos. Na promociji Boris Lozanov je nekim veteranima koji su obeležili istoriju kluba podelio besplatne primerke knjige i javno im se zahvalio za njihov doprinos da bečejski plivački i vaterpolo klub tokom svoje istorije postiže značajne rezultate i usprkos usponima i padovima u poslednjih nekoliko decenija opstane do danas.

Pored „vetarana“ primerke knjige uz usmenu zahvalnicu dobili su i recenzent knjige, istoričar Nedeljko Stojković i saradnik, takođe istoričar, Dušan Opinćal kao pojedini saradnici koji su učestvovali u istraživačkom procesu tokom rada na ovoj monografiji.
Na kraju Boris Lozanov je rekao da je ovo veoma značajno izdanje za istoriju našeg grada. Ova knjiga će sačuvati od zaborava neke ličnosti i podatke ali je istovremeno i svedok jednog vremena u istoriji grada i razvoja sporta po kojem je Bečej postao čuven i prepoznatljiv u bivšoj, sadašnjoj državi ali i šire u svetu. Knjigu Bečejci i drugi zainteresovani mogu da pronađu po simboličnoj ceni u knjižari Papirus i u prostorijama Turističke organizacije.