Прослава два јубилеја бечејског Дома здравља

У свечаној сали Градског позоришта поводом два веома значајна јубилеја, 50 година од изградње Дома здравља и 70 година од оснивања Дечијег диспанзера, одржана је свечана академија. Свечаности су присуствовали запослени Дома здравља, представници локалне самоуправе и установа и јавних предузећа, представници фармацеутске бранше и други гости и сарадници. На самом почетку доктор у пензији Драгољуб Врбашки говорио је о генези здравствене заштите у Бечеју и изнео неке податке из историје здравствене заштите у нашем граду. Говорио је најпре о предратном периоду и како се од приватне праксе која је била доминантна на почетку /у том периоду било је 13 приватних лекарских пракси у граду а основна здравствена заштита била је обезбеђена за најсиромашније и за децу/ након Другог светског рата у првим годинама прешло на организовану државну здравствену заштиту за све становнике Бечеја. У Бечеју је од 1945. године па све до 1991. године радило и породилиште, чак су и у периоду 1958. па до 1968. радила и породилишта у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу. Стоматолошка служба и Народна апотека основани су непосредно после рата, 1946. године.

Директорка Дома здравља Косана Нешић рекла је за медије да су ови велики јубилеји велико завештање и обавеза да се и даље ради на унапређењу здравствене заштите у нашем граду и да је посебно поносна да је Дечији диспанзер у ову осму деценију ушао потпуно реновиран и то захваљујући Канцеларији за капитална улагања.

У свом говору директорка је посебно захвалила представницима локалне самоуправе за велика улагања у претходних неколико године како у опремање и инвестиције у све објекте и возни парк ове установе тако и за помоћ у финансирању да се задрже све специјалистичке службе и кадрови који су неопходни да квалитет здравствене заштите за грађане Бечеја остане на адекватном нивоу. Директорка Нешић је такође рекла да је у Бечеју све мање становништва и да су критеријуми и нормативи које ресорно министарство и законска пракса прописују све стриктнији у смислу рационализације па је све теже задржати све специјалистичке службе и број запослених медицинских радника иако су потребе све веће јер из Бечеја одлази пре свега младо и здраво становништво а старији и болесни остају што ови нормативи не узимају у обзир. Без разумевања и помоћи локалне самоуправе која је ове године и кроз овај последњи ребаланс обезбедила додатне средства за одржавање специјалистичких служби у износу од 3.500.000 милиона динара овај проблем би био нерешив и било би неопходно веома драстично смањење квалитета услуга.

У Дому здравља тренутно је запослено 230 радника од тога 180 медицинских. На годишњем нивоу ова установа обави 300.000 здравствених услуга од тога 50.000 специјалистичких, 80.000 дијагностичко терапијских, 250.000 лабораторијских и око 5000 прегледа на терену.

У свечаном делу програма учествовали су КУД „Петефи Шандор“, КУД „Ђидо“, дечији хор „Бубамаре“, женска певачка група, тамбурашки оркестар и др. Након свечане академије организован је коктел у Позоришном клубу где је свирала бечејска легендарна група Сигме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *