Prva veterinarska laboratorija u gradu

U utorak 3. septembra otvorena je prva veterinarska laboratorija u Bečeju. Veterinarska ambulanta “ŽarVel Vet” vlasnika Žarka Mikalačkog i Velimira Mikalačkog je porodična firma koja radi već 12 godina sa velikim uspehom. Veterinarska ordinacija”ŽarVel Vet” osnovana je 2007. godine u okviru sistema ŽarVel doo, koji se pored veterinarske delatnosti bavi i uvozom, distribucijom i prodajom hrane, opreme i kozmetike za kućne ljubimce.

Kada je reč o partneru na projektu:  VetLab je prva veterinarska laboratorija za kliničku dijagnostiku sa sedištem u Beogradu.  Uz pomoć VetLab-a veterinarima je dostupna ozbiljna laboratorijska dijagnostika širom Srbije i regiona. Do sada su pružali usluge iz bazne laboratorije u Beogradu ali su rešili da prošire svoju delatnost u unutrašnjosti zemlje i u regionu. Bečej je prva takva lokalna laboratorija koju su zajedno sa partnerima otvorili za korisnike usluga.

Prema rečima vlasnika ambulante ovaj projekat sa VetLab-om ima jasan cilj – da vlasnicima životinja obezbedi kompletnu, jedinstvenu i efikasnu veterinarsku uslugu na jednom mestu. Ideja je da se i u malim sredinama mogu vršiti ovakve usluge vrhunskog kvaliteta.

“Mi smo prva veterinarska ordinacija koja je pokrenula ovako nešto u Srbiji,i  mi ćemo zajedno sa partnerom VetLab-om iz Beograda omogućiti svim našim klijentima da mogu da dobiju usluge veterinarske laboratorije a samim tim dijagnostiku na jednom mestu i odmah. To će mnogo pomoći i  nama kliničarima u svakodnevnom radu da iza sebe imamo najsavremeniju moguću dijagnostiku i u tom smislu podršku laboratorije za sve moguće analize. Pored brzine i dostupnosti korisnici naših usluga će znati da mogu da budu sigurni u rezultate jer će da svi uzorci biti zbrinuti na adekvatan način kako je to propisano. Mi smo inače već duži niz godina saradnici VetLab-a, naši građani su i do sada imali mogućnost da koriste usluge ove laboratorije ali razlika je sada što mi od današnjeg dana počinjemo da postupamo po njihovim procedurama izrade analiza ovde, biće sve mnogo lakše, brže i dostupnije. Ovo je važno za Bečej i klijente ovde ali mi već odavno imamo i veliki broj klijenata koji nisu iz Bečeja i njima će ove usluge biti dostupnije sada.  Važan deo projekta je i afirmacija ove prakse, mi ovim istovremeno radimo i na povećanju vidljivosti ovakve vrste. Danas na otvaranju, mi smo pozvali sve građane i naše klijente da nam se sa svojim ljubimcima priduže ovde ispred ambulante/laboratorije ali posebni gosti danas su nam štićenici bečejskog azila za životinje. Za njih ćemo danas da uradimo promotivne analize za one životinje kojima je to neophodno, uzećemo uzorke da se urade analize a koje će posle poslužiti u kliničke svrhe tokom daljeg lečenja. Mi u „ŽarVel Vet“ ambulanti i inače brinemo o zdravlju većine štićenika azila, usluge koje im pružamo su ili pro bono ili su po nekom posebnom cenovniku, trudimo se koliko možemo da pomognemo a da mi, kao preduzetnici, budemo i društveno odgovorni. Pomažemo prihvatilištu i u akcijama udomljavanja i trudimo se da što više radimo na edukaciji vlasnika pasa i mačaka, u saradnji sa azilom radimo i kampanju koja ima za cilj promociju odgovornog vlasništva. Ove aktivnosti trebalo bi da rezultiraju smanjanju broja nezbrinutih životinja na ulicama i automatski smanjenju broja životinja u azilu koji sada dvostruko premašuje kapacitete samog prihvatilišta.“ – rekao nam je Velimir Mikalački

Predstavnci kompanije partnera VetLab-a koji su takođe prisustvovali otvaranju  su se prvenstveno zahvalili vlasnicima Žarvela za priliku da zajedno realizuju ovaj projekat otvaranja laboratorije van matične kuće u Beogradu uz nadu da će se ova praksa nastaviti i sa drugim ambulantama širom Srbije.

Analize koje su predviđene da se rade u okviru laboratorije su: analiza opšteg stanja (kontrola zdravlja) za mlade i starije životinje, analize digestivnog trakta (identifikacija bakterija, crevnih parazita i sl), analize urinarnog trakta, dermatološke analize, endokrinološke analize  i analize infektivnih bolesti.