Римски њоки (Gnocchi alla romana)

Потребно је: 1 литра млека, 250 грама гриза, 150 грама путера, 125 грама пармезана, 3 жуманцета, со, бибер, мушкатни орашчић.
Ставити млеко са мало соли да се кува у дубљу шерпу, негде пред кључање полако сипати гриз и укувати га док не почне да се одваја од посуде и гриз буде куван. Мало прохладити па додати жуманца, пармезан (оставити део за посипање одгоре), 75 грама путера, мало бибера и соли ако је потребно и мушкатног орашчића по укусу. Излити смесу у тепсију да буде око 1.5 цм дебљине и оставити да се охлади око сат времена у фрижидеру. Округлом модлом вадити њоке или једноставно исећи правилне коцкасте комаде и поређати их у већу ђувеч тепсију тако да се делимично преклапају и залити отопљеним остатком путера и посути остатком пармезана. Пећи у рерни око 20 до 30 минута на 180, док не добије корицу одгоре. Служити уз класичне италијанске сосеве за пасту од парадајза али може и као леп прилог за стејк, шницле или гулаш или само са неком сезонском салатом као лакши ручак.
У овом рецепту су састојци најважнији и квалитет па је боље користити путер и пармезан сир у комаду, али може и јефтинија верзија комбинацијом неког што тврђег сира у гризу и ренданог пармезана одгоре.