Rimski njoki (Gnocchi alla romana)

Potrebno je: 1 litra mleka, 250 grama griza, 150 grama putera, 125 grama parmezana, 3 žumanceta, so, biber, muškatni oraščić.
Staviti mleko sa malo soli da se kuva u dublju šerpu, negde pred ključanje polako sipati griz i ukuvati ga dok ne počne da se odvaja od posude i griz bude kuvan. Malo prohladiti pa dodati žumanca, parmezan (ostaviti deo za posipanje odgore), 75 grama putera, malo bibera i soli ako je potrebno i muškatnog oraščića po ukusu. Izliti smesu u tepsiju da bude oko 1.5 cm debljine i ostaviti da se ohladi oko sat vremena u frižideru. Okruglom modlom vaditi njoke ili jednostavno iseći pravilne kockaste komade i poređati ih u veću đuveč tepsiju tako da se delimično preklapaju i zaliti otopljenim ostatkom putera i posuti ostatkom parmezana. Peći u rerni oko 20 do 30 minuta na 180, dok ne dobije koricu odgore. Služiti uz klasične italijanske soseve za pastu od paradajza ali može i kao lep prilog za stejk, šnicle ili gulaš ili samo sa nekom sezonskom salatom kao lakši ručak.
U ovom receptu su sastojci najvažniji i kvalitet pa je bolje koristiti puter i parmezan sir u komadu, ali može i jeftinija verzija kombinacijom nekog što tvrđeg sira u grizu i rendanog parmezana odgore.