Sapuni i kozmetika iz radionice Kinge Fazekaš

Kinga Fazekaš je Bečejka koja ovih dana živi u Londonu ali je za sobom ovde ostavila dobro razrađenu radionicu domaćih sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda. Njen štand od početka je na vašarima, manifestacijama, festivalima bio veoma lako prepoznatljiv pre svega zbog toga što je estetski veoma upečaljiv, pažljivo dizajniran i osmišljen. Plasman veoma kvalitetnih proizvoda iz radionice upotpunjen je profesionalno urađenim dizajnom i pakovanja i etiketa. Praznici koji nam se polako približavaju su idelna prilika da naši sugrađani nabave nešto lepo, originalno i kvalitetno što je lokalni proizvod a može da bude lep poklon za najbliže. Kinga Fazekaš nam je ovom prilikom predstavila svoju radionicu sapuna i kozmetičkih proizvoda. Razgovarali smo sa njom i o počecima rada i entuzijazmu, o procesu istraživanja i proizvodnje, o tome kako predstaviti proizvode na tržištu …

Odakle ideja da počneš da se baviš ručnom izradom sapuna?

Izrada sapuna nije nova delatnost, naše bake su redovno pravile sapun u kući. Međutim one nisu obraćale previše pažnje na to koju boju ili miris treba koristiti ili koji oblik sapun treba da ima. Oduvek sam bila opsednuta parfemima, kremama i pre mnogo godina sam počela da istražujem proces izrade različitih proizvoda, kao što su sapuni, kreme, balzami za usne itd. iz radoznalosti. Tema popodnevnih kafa sa mamom je bila uvek kozmetika. Pričale smo o tome kako u prodavnicama ima samo sapuna i krema prepunih štetnih materija, pa smo popisale i istraživale sastojke tih proizvoda, kao neki hobi. Ja sam uvek imala osetljivu kožu, pa nikad nisam mogla da nađem proizvode koji bi mi odgovarali. Jedne zime sam saznala da neko pravi sapune u Bečeju.Tada sam upoznala predivnu Miu (Mia Mia handmade cosmetics), koja je tada počela taj mali biznis. Mia i njena mama prave predivne, kvalitetne proizvode i uvek sam volela da kupim od njih nešto za sebe a puno puta i za drugarice kao poklon kako bih podržala njihov biznis. Istražujući proces znala sam koliko truda i rada ima u tom poslu. Tada sam imala puno problema sa kožom, i kombinacija njihovog sapuna i jedne kremice je napravila čudo. Mia je uvek bila moja inspiracija, i puno mi je pomogla u početku sa informacijama posebno kada sam odlučila da napravim moj prvi sapun.

Koliko dugo se baviš izradom domaće kozmetike i sapuna?

Hmmm… 10 godina se bavim teorijom, puno sam istraživala sastojake, proces pravljenje sapuna, koje vrste postoje, šta sve treba znati o uljima, o eteričnim uljima, o biljkama, konsultovala sam se sa hemičarima da bih bolje razumela proces, čitala knjige a najveći deo sam pronašla na internetu. Iskreno, moram da kažem da tu nema kraja, čovek uvek može nešto novo da nauči. Prvi moj sapun sam napravila 2014, godine kao poklon za Božić i bio je to veliki pogodak, dobila sam puno komplimenata i podrške za dalji rad od drugara. Drugari su počeli da naručuju sapune da poklone drugima. Tako je sve počelo. Moj najbolji drugar Šulc mi je takođe puno pomogao, i on je u to vreme počeo da peče veće količine rakije, tako da smo počeli zajedno da idemo na sajmove, vašare, festivale i puno smo i radili zajedno na dizajnu etiketa, na ukusu rakija, na mirisu ili obliku sapuna. Pomogli smo jedno drugom, što i radimo dan danas iako više nisam u Bečeju. Na primer imamo zajedničku kućnu dostavu. Šulc svake nedelje napravi “tour de Vojodina” sa našim proizvodima. Mali biznis i dalje funkcioniše, iako već više od godinu dana živim u Londonu. Odavde koordiniram mali posao, radim na marktingu, a mama se bavi isporukama, sapune i ostale proizvode ili pravimo zajedno kada sam kod kuće, ili ona sama pravi.

Koliko je kreativan taj posao?

Mislim da je sve što je ručno pravljeno kreativno i unikatno. Ne samo kreativno, nego je potrebno puno vremena, truda, ljubavi prema tome što čovek radi. Ja uvek kažem da je izrada sapuna za mene meditacija, antistres tretman. Ceo proces pravljenje sapuna je jako kreativan. Prvo treba napraviti jedan dobar recepat, izabrati sastojke, smisliti dizajn, oblik, boje, tehniku kojom se može praviti neki dizajn u sapunu i onda izabrati miris ili kombinaciju mirisa. Pošto sve sama radim i pravim, mogu da kažem da je i izrada logoa, etiketa u raznim programima, teksta za marketing, štampanje, ukrasna pakovanje isto kreativan deo rada na konačnom proizvodu.

Koji su to sve proizvodi koje možete da ponudite iz vaše radionice?

U ponudi imamo sada ručno rađene sapune:10 različitih vrsta, imamo one koji su rađeni od potpuno prirodnih sastojaka sa eteričnim uljama ali imamo i sapune u koje stavljam parfemsko ulje (sapun sa lavandom, ilang, menta-limun, ma-lina-vanila, kubeba, jasmin, narandža-neven, cimet…itd). U radionici pravimo i balzam za usne i to više vrsta mirisa-ukusa zatim so za kupanje, piling za telo više vrsta, maske za lice, kreme za ruke, mini krem parfeme – više mirisa i ženski i muški. Ponekad imamo “limited edition” proizvode, zato što obožavam da putujem, i veliki deo mojih putovanja je da probam tradicionalnu hranu i da tražim nove mirise i biljke. Na primer, sa Tajlanda donosim uvek nešto novo, miris frangipana, jasmin, đumbir. Iz Marokoa sam donosila arganovo ulje, miris gardenie ili druge orijentalne mirise i biljke.

Kako nabavljaš materijal za rad?

Veći deo nabavljam iz Srbije od većih proizvođača. Uvek pokušavam da kupujem i lokalno, pa pogledam ko prodaje neko ulje u Bečeju, iako je to ponekad skuplje. Ono što je dobro je što kad kupujem lokalno mi često razmenimo proizvode. Biljke i npr. maline imam u svojoj bašti, ili dobijem od komšije. Nove mirise, nova ulja i sve što još u Srbiji nema, donosim uglavnom iz Engleske.

Da li imaš adekvatan prostor za rad?

Imam poseban prostor za izradu sapuna, mala sterilna soba/kuhinja, gde pravim sve proizvode. I imam posebnu sobu gde su sastojci, materijal za pakovanje i gde sušim sapune – to je moja stara dečija soba, koju sam preuredila i danas služi kao magacin.

Koliko je isplativ taj posao?

To je teško pitanje. Mislim da se niko neće obogatiti od toga, to je sigurno. Ono što niko ne može da isplati je vreme i trud. Tako da ja nikad ne računam vreme koje mi treba za jedan finalni proizvod. To vreme je za istraživanje, za testiranje proizvoda više puta, osmišljavanje proizvoda, dizajna, etiketa, štampanje, pakovanje, onlajn marketing i društvene mreže, merenje ph vrednosti, kontrola kvaliteta. Ja ovo što radim, radim od srca, kada vidim moje kupce sa osmehom, ja sam srećna i moja misija je ispunjena.

Šta imate u ponudi za praznike?

Za praznike imamo jedan novi Božićni paket. To je naša kooperacija sa „The spirit of Schultz“ radionicom. Božićni paket sadrži:: božićni sapun sa cimetom, so za kupanje sa lavandom, balzam za usne sa čokoladom, mini krem parfem i “The spirit of Schultz” mini medovača u lepom pakovanju za poklon.