Slike Slavka Ferlana u Galeriji “Krug” do 18. septembra

U galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta Bečej gostuje od 4 – 18. septembra izložba akademskog slikara Slavka Ferlana iz Rume. On je diplomirao na likovnoj akademiji u Beogradu, član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodinije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Radi kao samostalni umetnik.

Izložbu je otvorila Gabrijela Sel govoreći o nekim osnovnim karakteristikama radova Slavka Ferlana, o stilu, kompozicijama, temama … Slavko Ferlan već dugi niz godina inspiraciju nalazi u kafanama, onim gradskim sumnjivim noćnim rupama i lokalima u kojima se skuplja svet na margini gradskog života ili se bar skupljao nekada. Sebe vidi kao umetnika čija vizija korespondira sa Bukovskim više nego sa romantičarskim viđenjem boemštine. Slike koje su vrlo očigledno ekspresionističke po stilu jer reljefne jer linije (koje grade oblike) u većoj meri definiše debelim nanošenjem boje. Ipak možda jasnije se vide uticaji apstraktnog ekspresionizma nego figuralnog  posebno jer oblike definiše jakim koloritom. Kompoziciono na donjim delovima slika je apstraktni „haos“ linija i boja i reljefa ali postepeno figure sve jasnije izranjaju iz te apstrakcije i prema vrhu iznenađujiuće klasične (zlatno) trougaone kompozicije likovi su skroz prepoznatljivi sa jasnom mimikom. Prema vrhu kompoziciju definišu sve jasniji i upečtaljiviji likovi kafanskih prototipa stalnih mušterija kojima su lica skoro dvodimenzionalna oivičena crnim linijama. Kada su u pitanju specifičniji stilski uticaji na radove Slavka Ferlana, vidljivi su jaki uticaju eskpresionističkog stila sredine prošlog veka. Pa i sam motiv te i takve kafane nekako je svojstven još uvek tom boemskom/autodestruktivnom duhu perioda kada je kafanska „kultura“ mogla da ponese bez problema taj naziv: vreme kafanskih diskusija, pijanog filozofiranja, kafanske poetike nekih balkanskih Alonkvin okruglih stolova, umetnika, novinara, glumaca i njihovih prijatelja sa ulice. Na slikama Slavka Ferlana jasno se vide likovi „gospode“ u odelima u društvu prostitutki, studenata, beskućnika, muzičara, sviraca, mornara, umetnika …

Autor Slavko Ferlan nije bio, kao i većina likovnjaka, baš voljan da na otvaranju ove izložbe govori mnogo o sebi i svojim delima. Saznali smo da je još pre 15-tak godina jednom već izlagao svoja dela u ovoj galeriji, nekim drugim povodom, i da nije prvi put u Bečeju a kao ilustraciju svojih radova na ovoj izložbi zamolio je prijateljicu da pročita jednu pesmu Čarlsa Bukovskog koja je bila više autoironična refleksija kako on kao autor vidi taj svoj romantičarsko nostalgični odnos prema motivima slika, prema toj boemštini nekih davnih vremena.