Svetosavska akademija i proslava 70 godina od osnivanja ETŠ

Ove godine Ekonomsko-trgovinska škola u Bečeju bila je doma-ćin srednjoškolske svetosavske akademije, pored toga ova škola ove godine slavi 70 godina od osnivanja. U prepunoj Velikoj sali Gradskog pozorišta na početku svečane akademije direktorica škole, Gordana Kovačev, se obratila prisutnim profesrima, đacima i ostalim gostima i poželela dobrodošlicu svima i rekla da je veoma ponosna što je ovogodišnja svečana akdemija posvećena baš obeležavanju ovog velikog jubileja škola. Gordana Kovačev je rekla i da je veoma ponosna na đake i profesore u školi jer je dosadašnja istorija škole obeležena znanjem, prijateljstvom, inovacijama u hrabrošću, entuzijazmom i energijom mnogih generacija naše škole.
Dalila Dujaković, zamenica predsednika opštine Bečej je govoreći o značaju koje obrazovanje naših sugrađana ima za lokalnu samoupravu rekla: “Opština Bečej će uvek stajati uz svoje đake i studente jer oni jesu naš najveći kapital. Iz godine u godinu lokalna samouprava se trudi da ulaže sve više sredstava da se poboljšaju uslovi za rad u školama, takođe povećava i iznose za stipendije koje se dodeljuju za naše studente. To je ono što po našem mišljenju treba da radi lokalna samouprava za svoje učenike.“ Zamenica predsednika opštine je čestitala Ekonomsko-trgovinskoj školi na ovom velikom jubileju i napomenula da je svojim radom ova škola zaslužila sve nagrade koje je osvojila u proteklom periodu kao i visoke ocene za kvalitet rada o čemu svedoče i svi uspesi koje učenici ove škole osvajaju na takmičenjima kako iz stručnih predmeta tako i opšte obrazovnih. „Posebnu zahvalnost i poštovanje dugujemo dugogodišnjoj direktorici škole Gordani Kovačev koja je zaslužna svojim trudom i zalaganjem što je Ekonomsko-trgovinska škola danas jedna od najboljih ekonomskih škola u Srbiji“.
Dane Mandić, pomoćnik predsednika opštine Bečej za omladinu i odnose sa javnošću, uručio je poklone za školu od strane lokalne samouprave. Gordana Kovačev se u svoje ime i ime kolektiva zahvalila i pozvala prisutne da posle svečane akademije posete i izložbu „Od olovke do tastature“ o istorijatu škole koja je upriličena za jubilej škole na kojoj je prikazan istorijat škole, nastavna učila sa kojima se radilo u prethodnih 7 decenija, prezentacije i filmovi sa svedočenjima bivših učenika i profesora. Izložba je otvorena dan pre akademije u galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.
Nakon ovog zvaničnog dela učenici i profesori škole su izveli program svečane akademije pod nazivom „Svetosavska akademija: put nauke i kulture i naš je put“. Učenici i profesori su prikazali svojevrsni pregled kroz istoriju obrazovanja kombinacijom video radova, plesa, kratkih pozorišnih formi (kratki skečevi sa razgovorima velikana koji su afirmisali obrazovanje, uspostavili obrazovni sistem u istoriji Srbije: Vuk Karadžić, Dositej Obradović, razgovori književnika kao što su Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Stanislav Vinaver, Rastko Petrović, razgovori naučnika Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković i dr.) Poseban deo programa je bio posvećen i afirmaciji obrazovanja žena kroz prikaze života i rada nekih naših najslavnijih žena koje su prve probijale patrijarhalne predrasude i društvene stege koje je su u njihovo vreme sprečavale žene da se obrazuju, rade, bave se umetničkim i drugim kreativnim poslovima. Tu su bile Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Draga Ljočić i druge. U kratkom svedočenju učenice škole su odevene u kostime njihovog vremena govorile o sudbini ovih žena, o njihovoj posvećenosti onome što su radile i stvarale. Celokupan rad na ovoj priredbi svedočio je pre svega o načinu rada u školi. Učenici i profesori zajedno na sceni bili su veoma usklađeni, uvežbani i ravnopravni. Ovaj svojevrstan vremeplov je bila do sada jedinstvena svetosavska akademija koja je pre svega bila posvećena afirmaciji znanja, obrazovanja i usavršavanja obrazovnog sistema. Završena je na najbolji način pesmom Kornelija Kovača „Zlatni dan“. Ovom pesmom prisutni su bili ispraćenu u galeriju na izložbu i kasnije na koktel u školi.