Új köntösben a PSMK

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nemrégiben „lecserélte” omladozó falait friss vakolatra. Immár zöld színben, felfrissülve várja tagjait, az ifjú és idősebb moderntáncosokat, népművészeket, kézimunkázókat, szavalókat, és zenészeket.
– A kultúrkör elnöksége mindig megpróbál az egyesületben tevékenykedő, mintegy 320 tagot számláló tagságnak megfelelő feltételeket biztosítani a munkához. Fontosnak tartjuk, hogy az épület, melyben a tevékenységek folynak, szép külsővel is rendelkezzen – mondta a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke, Ricz Róbert.
Az intézmény épületének homlokzati része, amelyet a II. világháború után kezdtek építeni, már igen rossz állapotban volt. Az épület tatarozása, felújítása évek óta folyik, a munkálatok még 2000-ben megkezdődtek. Az elmúlt tizenhét évben a különböző sikeresen megnyert pályázatoknak és támogatásoknak köszönve itt-ott sikerült felújítani. Már elöregedett a falban lévő „kátránypapír” szigetelés és a téglák is salétromosak. A felszívódó víz oldja a talaj különböző rétegeiben lévő ásványi sókat és magával szállítja a falazatba. Emiatt elkezdett peregni a festék és mállani a vakolat.
A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült a homlokzatot felújítani, a fal egy részére „lélegző” malter került, ami megakadályozza a víz felszívódását a falakba, és erre került rá a festékréteg. Összesen 772 m² falfelületről van szó, a kivitelező pedig a temerini Niveus cég. A munkálatok értéke 1.590.039 dinár. A budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány támogatásával az irodákat, a könyvtárat, a mellékhelyiségeket, a folyosót-bejáratot és a lépcsőfeljáratot sikerült újrameszelni. A benti felújítás is már a végét járja, 570 négyzetméter területről van szó, melynek összege mintegy százezer dinárt tesz ki. Az intézmény mellett ácsorgó romos ház is, mellyel a kultúrkörnek éve óta vannak tervei, végre új funkciót, és szebb külsőt kaphat.
– Már nagyon régi tervünk, hogy a szomszédos házat és a telket megvegyük teljes egészében, de ez csak most realizálódhat. A ház három részből áll. A középső házrész 60 négyzetméter lakóház, illetve a hozzá tartozó udvarrész tartozik ide. A törvény értelmében az adóhivatal határozza meg az árat. Most is így történt, kijöttek az adóhivatal munkatársai, felmérték az épületet, lefényképezték, majd ez alapján 181.156,80 dinárba határozták meg az árát – folytatta az elnök.
Először kérvényezni kellett az ingatlan megvásárlását, majd a községi képviselő-testület hozott határozatot arról, hogy ez a házrész eladásra kerülhet. Ezután határozták meg az árát, majd a község közvagyonába való megszerzése és az oda tartozó tárgyak feletti rendelkezés eljárását végrehajtó bizottság ülésén hoztak határozatot arról, hogy a Petőfi kultúrkör megvásárolhatja az ingatlant. Ezt követően következett még egy képviselő-testületi határozat erről. Most van folyamatban az egész lebonyolítása, kifizetése, átíratása és telekkönyvezése.
– Az épület romos állapotban van, le kell bontani. Sajnos nem lehet megmenteni, életveszélyes is lehet, nem kockáztathatunk. Nem kis pénzösszegekre lesz szükségünk álmaink valóra váltásához. Természetesen nem önerőből szeretnénk építkezni és nem is községi eszközökre számítunk, hanem EU-s pénzekre, külföldi támogatásokra. De ez még messze van. Terveink szerint egy többszintes ifjúsági szálló, táborhely épülne itt, ahol szobák, illetve étkezőhelyiség, fürdők is lennének. Az udvarban nyári tusoló, vizes-góc, pajta, táborozókat kiszolgáló létesítmények kapnának helyet – árulta el Ricz Róbert. Péter Dijana

becejskidani2017

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 7, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *