Umesto koncerta vatromet za „Bečej noću“

Početna ideja kada je manifestacije „Bečej noću“ prvi put organizovana bila je da bude svojevrstan početak letnje kulturne i zabavne sezone, da polako iz godine u godinu bude sve prepoznatljivija i van granica naše opštine kao kulturni sadržaj koji će privući veći broj posetilaca u grad, turista i publike. Ideja je bila da se od jedne do dve večeri muzičkog festivala uglavnom pop i rok zvuka čitava manifestacija polako pretvori u celodnevne programe različitih sadržaja koji će privući veliki broj posetilaca različitih uzrasta i interesovanja. Do sada su u prethodne tri godine bile održane dvodnevne manifestacije sa večernjim koncertnim delom i dnevnim programima. Tokom dnevnih programa bile su organizovane radionice, likovne kolonije i dečiji programi. Večernji koncertni sadržaji su bili podeljeni na dve večeri od kojih je prvo veče bilo održano na „maloj bini“ u dvorištu ili na platou ispred Gradskog pozorišta uglavnom u organizaciji ove institucije. Ovi koncerti su bili namenjeni publici malo čvršćeg zvuka, rok i pank muzici dok su drugi dan na velikoj bini u centru nastupale zvezde festivala. Ovim koncertima i drugim sadržajima je svake godine prisustvovalo sve više građana Bečeja i posetilaca iz drugih gradova u okruženju a manifestacija je finansirana pre svega iz donacija privrednika u Bečeju kao i donacijama iz viših nivoa vlasti.
Ove godine je najavljeno već sredinom maja meseca da organizator Opština Bečej neće moći da organizuje ovogodišnji „Bečej noću“ festival zbog vanrednog stanja i mera zaštite stanovništva od širenja koronavirusa. Sve vanredne mere zaštite zdravlja su trajale sve do početka juna meseca. U tako kratkom roku, do sredine juna, bilo je nemoguće organizovati ovako veliku manifestaciju između ostalog i zbog toga što su određene mere zaštite od pandemije i mere predostrožnosti još uvek bile na snazi. S obzirom da organizacija ove manifestacije obično počinje mnogo ranije, još negde početkom godine, već su bila prikupljena neka sredstva za organizaciju, ugovoreni neki programi i koncerti. Koncerti su otkazani i sve što zahteva masovnije okupljanje građana ali je organizator odlučio da na dan kada bi bio organizovan glavni program festivala priredi građanima Bečeja bar simbolični vatromet koji je uobičajeno bio deo programa prethodnih godina. U subotu 13. juna oko 1000 Bečejaca je prisutstvovalo spektakularnom vatrometu u centru grada.

Organizatori su najavili da će sledeće godine „Bečej noću“ biti još sadržajniji i da će se veliki koncert produžiti na dva dana kao i da će biti veći broj programa i manifestacija nego do sada.