Вести из Бачког Петровог Села

Доктор о којем и данас круже легенде
Чланови културног круга „Др Имре Киш“ и ове године су били главни организатори Спомен Дана посвећених овом хуманом лекару и оснивачу фудбалског и шаховског клуба. У Католичкој цркви одржана је свечана миса посвећена овом лекару хуманисти, а другог дана сећања на овог великог човека и лекара, пред његовим спомеником у главном па
рку у центру села пред окупљеним грађанима и ђа-цима, о лику и животу др Имре Киша говорили су Јанош Жолнаи новинар у пензији и Ева Раб Вираг, библиотекарка у селу, делегација Месне заједнице „8. октобар“ и културног круга „Др Имре Киш“ положили су венце на спо-меник који су својим доб-ровољним прилозима фи-нансирали грађани овог места. У обраћању грађанима, Ева Вираг Раб је истакла следеће: „Када је у селу спомене име др Имре Киша, посебно међу старијим људима обнављају се слике прохујалих вре-мена и сви једногласно знају да кажу, да таквог човека, мајка једном рађа“ што до-вољно говори о доброти и добрим делима овог лекара хуманисте.

Чланови културног круга су затим положили и венац на некадашњу кућу др Имре Киша коју је поклонио дечијем забавишту и посетили његов гроб на Католичком гробљу.
Трећег дана обележавања сећања на др Имре Киша, у просторијама шаховског клуба, одржан је обновљени Меморијал др Имре Киша, на којем је учествовало седам играча из места, а у вечерњим часовима приређен је концерт народних игара и песама у сали Дома културе уз учешће чланова Културног круга, који носи име овог хуманисте.

Мајсторац освојио Меморијал
На иницијативу спортског радника Јаноша Жолнаија, коју су подржали чланови Културног круга „Др Имре Киш“ одржан је Меморијал посвећен једном од главних оснивача и касније активног играча Шаховског клуба далеке 1939. године. Отварајући турнир аматера шахиста, Имре Часњи председник културног круга је истакао заслуге за почетни развој спорта у селу, посебно фудбала и шаха, где је активно учествовао и др Имре Киш, затим су још говорили и Зоран Мајсторац један од најбољих играча у историји шаховског клуба и Јанош Жолнаи новинар.
Турнир се играо по Бергеровом систему, а после одмеравања знања, прво место је освојио Зоран Мајсторац, са 6 поена, друго и треће су делили Золтан Балаша и Бела Чури са по четири поена, четврто место припало је Здравку Томићу са 3 поена, пето Тибору Бузогању са 1 освојеним поеном и последње место Јожефу Кишу који је претрпео пет пораза. Победнички пехар и захвалнице у име Савеза спортова Бечеј, предао Јожеф Жолнаи.

Лопта зближава децу
У организацији Удружења грађана „За бољи живот села“ и Основне школе „Шаму Михаљ“ успешно је реализован пројекат под називом „Укључи се у игру“ који су веома стручно и занимљиво осмислили наставници физичког васпитања ове образовне установе Карољ Божовић и Маћаш Марјан. Више од 80 малишана свих националности, надметали су се у тимском такмичењу са лоптом, која је донела веома много радости и узбуђења. Играло се по систему свако са сваким и све је протекло у бучном навијању и осмесима, јер су медаљама, за постигнути пласман награђене све екипе. Председник Удружења грађана „За бољи живот села“ предао је комплет спортских мајица школи, а наставницима који су осмислили поподневно такмичење уручене су Захвалнице Савеза спортова општине Бечеј. Пројекат је финансиран од стране Општине Бечеј.
Ј.Ж.