Vesti iz Bačkog Petrovog Sela u broju 614

Prvi „Disnotor fest“
U prostorijama i dvorištu generalno renoviranog Doma zanatlija održan je prvi „Disnotor fest 2019“, koji su organizovali članovi Udruženja zanatlija iz sela, na čelu sa agilnim predsednikom Maćašem Križakom. Manifestacija je započela u ranim jutarnjim časovima, kada su četiri ekipe mesara, započele svinjokolj i pripremu tradicionalnog doručka u ovom delu Vojvodine, pečenu slaninu i krvavicu, koju su prisutni gosti i domaćini pojeli u slast, a zatim je pripremljen domaći paprikaš, na mešovit način, kako je istakao jedan od organizatora, jer su ovoga puta i mesari i kuvari bili mešovitog sastava. Između podneva i dva sata serviran je zaista izvrstan paprikaš, koji je takođe pojeden u slast, a vredno je zabeležiti i imena majstora disnotora ili svinjokolja, koji su, u dvorištu, po hladnom zimskom vremenu vredno radili, kako bi gosti i mnogobrojni meštani, na stolu mogli da uživaju u čarolijama disnotora. To su bili Branislav Cvejanov, Laslo Čeke, Jovan Jakšić, Jožef Tot, Imre Galac i Šandor Ereg pojačani sa dva gosta iz Mola, koji su tražila da ostanu anonimni i koji će doći i iduće godine. Za sve to vreme, goste je zabavljao orkestar poznatog muzičara Jožefa Galusa, a u večernjim satima, održan je i disnotorski bal, kojem je prisustvovao i predsednik Opštine Dragan Tošić. Prvi „Disnotor fest“ je opravdao očekivanja, jer su to potvrdili svi gosti sa kojima sam razgovarao, a glavni organizator i „alfa i omega“ ove organizacije, koja će postati tradicionalna, Maćaš Križak je, za naš list, specijalno izjavio sledeće: „Slobodno napiši, ovo je tek početak, drago mi je što smo sve ovo izveli udruženi Mađari i Srbi i zato će se o nama, u budućnosti, mnogo lepog čuti”.

Pismo kući
Umetničko veče mladog glumca Zoltana Molnara iz Novog Sada, koje je privuklo pažnju izuzetno velikog broja ljubitelja monodrame, održano je u prostorijama Narodne biblioteke, a bilo je priređeno u čast Dana mađarske kulture. Pre početka monodrame „Pismo kući“ prisutne je pozdravila Đijanta Lovaš direktorica biblioteke, a ovom događaju prisustvovali su i Eržebet Kinka, zamenica predsednika skupštine opštine i Čaba Štefaniga, član Veća zadužen za kulturu. Hor OŠ „Šamu Mihalj“ izveo je mađarsku himnu i kraći recital, tako da su posetioci zadovoljni napustili ovaj kulturni događaj.

Održan treći „Vilidž Dart Open“
U organizaciji mesnog Pikado kluba „Vilidž“ i uz pomoć Saveza sportova opštine Bečej i mesne zajednice „8. oktobar“ održan je treći po redu „Vilidž Dart Open“ na kojem je učestvovalo 48 učesnika, od Subotice do Beograda. U neverovatno kvalitetnom i uzbudljivom rivalnom meču pobedio je Aco Babić iz Novog Sada, jedan od osnivača Vojvođanske pikado federacije, a najbolje plasirani domaći igrač je bio Ištvan Kosoruš koji je zauzeo osmo mesto. Posle održanog takmičenja, u prostorijama Zanatskog doma priređena je večera za sve učesnike i goste, a odličan ovčiji paprikaš skuvao je Janoš Sekereš koji je bio i donator ovog takmičenja pored Janoša Anđela, Milivoja Božića i pekare „Molnar“.

Finalni dan međuopštinske lige
U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje su „postale“ i klupske prostorije Pikado kluba „Vilidž“ održan je finalni dan međuopštinske lige. Učestvovalo je deset igrača podeljenih u dve grupe po žrebu. Prvo mesto osvojio je Laslo Kormoš iz Ade, drugo Slobodan Blažin iz Novog Bečeja, a treća mesta su osvojili Šandor Finta iz Srbobrana i Dragan Rakić iz domaćeg kluba. Najboljima su podeljene novčane nagrade (od kotizacije) i pehari. Sada je u toku odigravanje Lige Bačkog Petrovog Sela na kojem učestvuje dvadesetak igrača i biće završen krajem ovog meseca, a početkom februara održaće se 2. „Dart Kup“ Bačko Petrovo Selo.
Ž.J.