„Vihor“ za Marka Tomićevića i Borislavu Perić Ranković

IZBOR ZA NAJBOLJE SPORTISTE AP VOJVODINE
Na svečanosti upriličenoj u utorak 18. decembra, u holu Pokrajinske vlade u Novom Sadu najboljima u sportu u AP Vojvodini u 2018. godini uručena nagrada „Vihor“. Nagrade su uručili Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, zajedno sa Vladimirom Batezom, pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu. Svečanosti je prisustvovao i direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta dr Danijel Župić sa svojom pomoćnicom Danijelom Špirić.
Za najboljeg sportistu Vojvodine u 2018 godini proglašen je Marko Tomićević, član Kajak kanu kluba Bečej, osvajač bronze na Svetskom prvenstvu u Portugalu, kao i zlatnih medalja na Prvenstvu Evrope u Beogradu i Svetskom kupu u Segedinu u disciplini K-2 na 1.000 metara, u paru sa Milenkom Zorićem iz šabačke Zorke, dok je najbolja sportistkinja odbojkašica Maja Ognjenović, kapiten naše reprezentacije koja se okitila svetskom zlatnom medaljom.
Nagradu za najbolju sportistkinju sa invaliditetom dobila je stonoteniserka Borislava Perić Ranković, aktuelna evropska, svetska i olimpijska šampionka, dok za najboljeg sportistu sa invaliditetom proglašen Mitar Palikuća.
Najbolja sportska organizacija u ženskoj konkurenciji je Odbojkaški klub Vizura iz Rume a u muškoj konkurenciji Odbojkaški klub Vojvodina NS seme iz Novog Sada, dok je za najbolju invalidsku sportsku organizaciju i u ženskoj i u muškoj konkurenciji proglašen Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Spin iz Novog Sada.

Na „Dnevnikovom“ izboru nagrade za Marka Tomićevića, Borislavu Perić Ranković, Čabu Silađija i Sabinu Šurjan

Sportska redakcija novosadskog „Dnevnika“ je u ponedeljak 24. decembra u hotelu „Novi Sad“ po 62. put organizovala manifestaciju “Dnevnikov”izbor za najbolje sportiste Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovo je najstariji a samim tim i najdugovečniji izbor ovog tipa u našoj zemlji ali i u regionu, a ove godine su dodeljene nagrade u 21 disciplini, podeljene specijalne nagrade i na kraju izabrano najboljih troje sportista naše pokrajine.
Protekla 2019. godina će se između ostalih pamtiti i po velikim sportskim rezultatima koje su naši sportisti ostvarivali na svim meridijanaima pa je „Dnevnikov“ izbor sportiste godine bio prava prilika da se oni najuspešniji dodatno pohvale
Među nagrađenim sportistima iz Vojvodine svoje mesto su sa pravom zauzeli i sportisti iz naše opštine koji su to svojim rezultatima zaslužili.
Kajakaš Milan Tomićević, takmičar Kajak kanu kluba Bečej je sa Milenkom Zorićem iz šabačke Zorke dobio drugu nagradu u ovogodišnjem izboru iza prvoplasirane Ivane Španović, atletičarke novosadske Vojvodine, koja je odlukom žirija proglašena za najbolju sportistkinju naše pokrajine pošto je osvojila svetsko dvoransko zlato i titulu najbolje na Mediteranu u disciplini skok udalj.
Kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić nisu mogli da prisustvuju svečanosti izbora za najbolje sportiste AP Vojvodine zbog toga što su trenutno na pripremama sa reprezentacijom Srbije, pa je pehar iz ruku Leonida Babića, direktora Regionalnog centra “Đenerali osiguranja” u njihovo ime primio Branislav Punoševac, urednik sportske rubrike “Dnevnika”.
Trećeplasirani u „Dnevnikovom“ izboru bio je rvač subotičkog Spartaka svetski vicešampion Davor Štefanek.
Kao vrhunac veoma uspešne sezone za stonoteniserku Borislavu – Bebu Perić Ranković došla je zlatna plaketa „Dnevnika“ koju je našoj sugraćanki uručila Nada Vujović, glavna i odgovorna urednica “Dnevnika”. Sigurno je da je ova nagrada otišla u prave ruke pošto je Brislava Perić Ranković aktuelna evropska, svetska i olimpijska šampionka u konkurenciji sportista sa invaliditetom.
Priznanje za najboljeg plivača Vojvodine pripalo je Čabi Silađiju. Kako je tom prilikom rečeno naš sugrađanin je „najbolji prsaš ikada u Srbiji“, a ove godine je kao član novosadske Vojvodine ostvario odlične rezultate na domaćim i inostranim nadmetanjima oborivši dva nacionalna rekorda.
Za najbolju stonoteniserku Vojvodine u protekloj godini izabrana je Sabina Šurjan iz Bačkog Gradišta, sada članica Stonoteniskog kluba Novi Sad koja je u 2018. godini bila prva na juniorskoj evropskoj rang listi, treća na svetskoj a osvojila je i evropski juniorski „Top 10“ sa skorom 9-0, dok joj je na svetskom izmakla medalja, kao i na Olimpijskim igrama mladih. Ovi uspesi su je sa pravom preporučili da ponese ovo laskavo priznanje.

B.D.