Završetak projekta i početak izgradnje Male marine

U sredu 24. jula između stepenica (pristaništa) i kampova započeta je izgradnja prilaza za plutajuću marine na Tisi. Prema rečima Daniele Doroslovački, zadužene za poslove urbanizma u Opštini Bečej, u toku sledećih nedelju/dve biće u delovima isporučen objekat i sklapaće se na vodi. Svečano otvaranje trebalo bi je da bude krajem jula meseca ili na samom početku avgusta kojem je trebalo da prisustvuju i predstavnici donatora i gradova korisnika projekta, Čongarada i Alđea.

Prezentacija završetka projekta

Iako je, prema informacijama koje smo dobili iz Opštine Bečej, zajednička prezentacija završetka projekta sva tri partnera predviđena kada sve bude gotovo, verovatno zbog veoma kratkog roka koji je našoj opštini preostao za samo postavljanje plutajuće marine, ona je održana u Velikoj sali Opštine u utorak 30. jula.

Prema prvobitnom planu ova prezentacije trebalo je da bude na samom objektu. Daniela Doroslovački je rekla i da su i u prethodnih nekoliko dana morali ponovo da rade izmuljavanje već pripremljene obale jer Tisa još uvek ima nove nanose mulja pa je postavljanje pontona na kojima će stajati mplutajuća marina otežano. Sudeći po tome kako teku radovi otvaranje objekta i stavljanje u funkciju biće opet odloženo.
Marina u Alđeu u Mađarskoj već je u funkciji.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici jednog od dva partnera u projektu, predstavnici mesta Alđe u blizini Čongrada. Prisutni su imali priliku da na slajdovima vide marinu u mestu Alđe i da od njihovog predstavnika Ištvana Fivešija čuju njihova iskustva na realizaciji projekta. Ištvan Fiveši je govorio i tome da su se tokom ovih nekoliko meseci i oni uzvodno suočavali sa sličnim problemima jer je Tisa imala veoma visok vodostaj, imali su takođe problema sa izlivanjem

Prezentacija turističkih potencijala Bečeja

Direktor TO Bečej je na prezentaciji govorio o mogućnostima razvijanja plovnih puteva duž Tise koji mogu da budu veoma važni za razvijanje turizma u našem gradu. On je u prezentaciji našeg grada pokazao gostima iz Mađarske šta je to što Bečej može da ponudi od kulturnih i građevinskih znamenitosti do kulturnih i zabavnih manifestacija.

Rok završetka izgradnje još neizvestan

Iako se zvanično sa ovom prezentacijom projekat završava. Niko od upitanih predstavnika naše lokalne samouprave na prezentaciji nije znao da nam kaže tačan datum kada će objekat biti u funkciji da primi prve turiste ili lokalne vlasnike brodića i čamaca. Prema rečima Eržebate Kinka nakon završetka ovim objektom i radom marine upravljaće JP «Komunalac».