Narodna biblioteka Bečej: Predstavljena monografija „Ravnica će ga pamtiti”

U Narodnoj biblioteci u Bečeju je u petak 9 jula predstavljena monografija „Ravnica će ga pamtiti – Isidor Hadnađev” čiji su autori istoričar Dragiša Slavić i etnomuzikolog i profesor tambure u bečejskoj Muzičkoj školi „Petar Konjović“ Dejan Petković. Predstavljanju knjige prisustvovao je i magistar muzikologije Dušan Mihalek.

Za istoriju Bečeja Isidor Hadnađev pre svega je važan kao osnivač muzičke škole u Bečeju nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1948. godine. Bio je i prvi direktor novoosnovane škole. No, za istoriju muzike on je pre svega značajan kompozitor, muzički pedagog, horovođa i umetnički direktor vokalnih i instrumentalnih sastava. Bio je istaknuta je autorska figura muzičkog života Vojvodine XX veka. Još kao dete naučio je da svira violinu i tamburu i često je svirao sa orkestrima starijih muzičara na žetelačkim svečanostima.

Isidor Hadnađev rođen je 1909. godine u Starom Bečeju, 1928 god. završio je Učiteljsku školu u Somboru, gde je stekao i osnovno muzičko obrazovanje kod poznatog pedagoga Antona (Tune) Osvalda. Svoje muzičko usavršavanje nastavio je u muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu 1934. god. i na muzičkoj akademiji u Beogradu (1949 i 1950.) kod poznatog muzičkog pedagoga Akademika Mihajla Vukdragovića. U periodu između dva svetska rata Isidor Hadnađev se posebno istakao na polju horske muzike kao horovođa nekoliko poznatih mešovitih horova. Za svoj stvaralački rad na unapređenju razvoja horske muzike odlikovan je 1938. godine Ordenom i Diplomom Savezne Južnoslovenske pevačke župe u Beogradu.

Posle rata 1948. god. osnovao je Muzičku školu u Bečeju koja je ubrzo postala centar kulturnog i muzičkog života grada, gde je punih 12 godina bio njen direktor. Početkom 50-tih Isidor Hadnađev je prvi na ovim prostorima uveo tamburu kao redovan predmet u nastavni program muzičke škole u Bečeju. Najbolji učenici iz ove škole su kasnije postali vodeći članovi tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, među kojima su najpoznatiji Čiča Sladić i njegova braća, kao i čuveni Janika Balaž koji je povremeno dolazio u Muzičku školu na časove tambure.

Posebne zasluge i lični doprinos dao je na polju unapređenja tambure kao narodnog instrumenta učestvujući zajedno sa Savom Vukosavljevim i Brankom Čenejcem u izradi udžbenika „Škola za tamburu“ koji je izdao Savez muzičkih društava Srbije. Od početka 60-tih Isidor Hadnađev je radi kao glavni urednik narodne muzike u Radio NS. Bio je autor brojnih poznatih radio emisija i programskih serijala, koji su duže od dve decenije predstavljali okosnicu muzičkog programa RNS.

Na polju melografskog rada, prikupio je i zabeležio preko 650 autentičnih izvornih narodnih pesama. Komponovao je i obradio brojna kola i instrumentalne kompozicije. Posebnu pažnju posvetio je stvaranju velikog broja sopstvenih kompozicija narodnih pesama i spletova narodne muzike. Njegove autorske kompozicije pevali su i Zvonko Bogdan, Pregrag Gojković Cune, Merima Njegomir i drugi poznati pevači. Većina pesama su bile narodne pesme sa prepoznatljivim vojvođanskim motivima. Za svoj dugogodišnji rad na polju razvoja, unapređenja i širenju muzičke kulture Isidor Hadnađev je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Doda li se svemu da je bio plodan kompozitor i aranžer, zatim sakupljač starih narodnih melodija, čime ih je spasio od zaborava, potom dve decenije muzički urednik u Radio Novom Sadu, da je pisanjem udžbenika za tamburu dao puni doprinos da se ovaj instrument smatra narodnim, onda je razumljivo što se rodila ideja da se napiše monografija o životu i radu Isidora Hadnađeva (1909 – 1990.).

Razgovor sa autorima u Narodnoj biblioteci u Bečeju vodila je Marijana Đaković, a u muzičkom delu programa učestvovao je i tamburaški orkestar „Biser“ iz Temerina na čelu sa sa primašem Dušicom Ševom, profesorkom tambure u bečejskoj Muzičkoj školi.
Biografija je napisana na inicijativu Isidorovog sina Stanislava koji je i angažovao autore da se podrobnije pozabave prikupljanjem građe za ovu knjigu koja će sada za duži niz godina biti svedočantvo o radu i zaostavštini ovog izuzetnog umetnika.
Predstavljanju ove monografije prisustvovala je i porodica Isidore Hadnađeva. Dragiša Slavić, jedan od autora knjige „Ravnica će ga pamtiti“ takođe je pokrenuo tokom ove večeri i inicijativu da bečejka Muzička škola „Petar Konjović“ promeni ime i dobije naziv svog osnivača „Isidor Hadnađev“.

Nakon razgovora o knjizi u bašti Narodne biblioteke orkestar je i zasvirao neke od pesama Isidora Hadnađeva.