15. sednica SO Bečej: Prodaja javne svojine i novi/stari direktori

Na 15. sednici SO Bečej doneta je odluka o uslovima konkursa za stipendiranje studenata sa prebivalištem u opštini Bečej koji bi uskoro trebalo da bude raspisan. Ono što bi trebalo da bude novo u ovom raspisu je da se više neće postavljati uslov za deficitarna zanimanja kao do sada jer prema proceni iz opštine Bečej sada je veoma velik broj zanimanja u opštini Bečej deficitaran. U Odluci stoji i da će se stipendirati studenti sa prosečnom ocenom 8 od treće upisane godine koji studiraju na redovnim državnim univerzitetima, na budžetu su, nisu obnavljali godine i zadovoljavaju druge uslove. Svi studenti koji imaju prosečnu ocenu 9 mogu da dobiju republičku stipendiju. Pored ovih obaveznih kriterijuma, visina ocene, upisana godina studija, u rangiranje studenta biće uvažen i socijalni faktor kao što je struktura porodičnog domaćinstva, broj članova porodice, broj dece na školovanju, prihodi. Ova tačka dnevnog reda na sednici izazvala je kraću polemiku. Odbornik Nemanja Karapandžić je rekao u svom izlaganju da smatra da bi bilo uputno da se visina ocene podigne na 9 jer bi na taj način stimulisali studente na se potrude da budu što bolji i kvalitetniji u svojim akademskim dostignućima kao i da je potrebno uvrstiti i 6. godinu studija za medicinare kojima studije traju 6 godina. Odbornica Edita Silađi je odgovorila da je ocena „spuštena“ zbog toga jer je 9 uslov za republičku stipendiju pa je na ovaj način omogućeno da opština stipendira i one studente koji imaju nešto niži prosek, koji je prema njenim rečima takođe dobar.

Odbornici SO Bečej potvrdili su i imenovanja novih mandata (od 4 godine) za dva nova/stara direktora i to Dejanu Vukoviću kao direktoru JP „Toplana“ i Čabi Andruško kao direktoru USKAO „Đorđe Predin – Badža“.

Potvrdom odbornika izmenjen je i sastav Štaba za vanredne situacije u koji su uvršteni novi predstavnici Doma zdravlja – dr Slobodan Dimitrov, Veterinarske stanice dr Vladimir Isakov kao i Srđan Doroslovački umesto Jožefa F. Varge i nova sekretarka Štaba Marijana Lovrić. Određene izmenne pretrpela je i Izborna komisija, Žolt Lovaš je novi zamenik sekretara kao i Školski odbor Ekonomsko-trgovinske škole. Pored ovih odluke SO Bečej je potvrdila i izmene u finansijskim planovima za Centar za socijalni rada i PU „Labud Pejović“

Samoj sednici prethodila je i izmena dnevnog reda neposredno pred samo održavanje sednice jer je pred odbornike pristigla i dokumentacija o prodaji još dve nekretnine u javnom vlasništvu opštine Bečej i to jedne parcele građevinskog zemljišta na Petrovoselkom putu i objekta u ulici Uroša Predića u kojem je ranije bila ispostava Direkcije za izgradnju grada i kasnije kreće vreme direkcija „Potisja“. Ove dve nekretnine su prodate za 18.2 miliona dinara.

Parcela na petrovoselskom putu prodata je firmi Real Estate Equipment sa sedištem u Bečeju u Novosadskoj 10 čiji je pravni zastupnik Šandor Bukman. Isti pravni zastupnik se pominje i kod firme koja je kupila zgradu u Uroša Predića ovog puta firme HEB Solutions DOO.

O ovoj prodaji nakon završetaka sednice predsednik opštine Dragan Tošić je rekao:
„Prodata je parcela koja se nalazi negde kod Lukoila, imali smo potencijalnih investitora koji tamo planiraju da počnu gradnju i prodata je još jedna nekretnina u ulici Uroša Predića. Opština Bečej će na ovaj način prihodovati 18.2 miliona dinara što mislim da je jako dobro. Mi ćemo opet iz tih sredstava moći da kupimo određene lokale i objekte u opštini Bečej koji su nam potrebni. Planiramo naredne godine u budžetu da predvidimo sredstva da sve one objekte u kojima imamo 70 posto vlasništva i gde neko fizičko lice ili neka firma imaju 30 posto otkupimo od njih ili da im ponudimo da oni otkupe od nas i da imamo čist prostor da raspolažemo sa 100 posto vlasništva. Na taj način bi rešili i da u sve one objekta koji su zbog nerešenog statusa u lošem stanju opština uloži sredstva i da ih renovira i sredi da mogu da se koriste. Za sve to što mi planiramo da radimo potrebna su neka sredstva i mislim da je ovo dobar potez koji smo uradili mislim da ćemo već za dve tri nedelje izaći u javnost sa informacijom o tome koje objekte i lokale opština želi da kupi.
Kada je u pitanju objekat u Uroša Predića to je bila zgrada koja je bila u skoro ruševanom stanju, naši građevinski inženjeri i projektanti su izašli i kada su konstatovali koliko je potrebno ulaganje došli smo do zaključka da je mnogo bolje da taj objekat prodamo i da za taj novac uložimo u kupovinu nekog drugog objekta koji će tražiti manja ulaganja, koje ćemo koristiti i za izdavanje na osnovu čega će opština opet prihodovati. U Bečeju trenutno se dosta traže lokali ali i nama je potrebno prostora za neka naša javna preduzeća i za delove službe lokalnoj upravi koja se nalazi trenutno u skučenom prostoru i koju želimo izmestimo na neke druge lokacije.“

Pred obornike je na ovoj sednici pristigao i predlog za potvrđivanje novog mandata direktoru JP „Toplana“ Dejanu Vukoviću. O tome kako funkcioniše ovo javno preduzeće i koje su perspektive za rešavanje nagomilanih problema u toplani Tošić je rekao:
„Kada je „Toplana“ u pitanju mi se stalno trudimo da rešavamo probleme u ovom preduzeću ali trebaće još duži niz godina da se ti problemi reše. Rukovodstvo „Toplane“ zajedno sa Opštinom Bečej se trudi da se oni prevaziđu. Imamo mi u planu neku dugoročnu priču što se tiče naše toplane a to je ona naša bušotina o kojoj stalno pričamo i koja bi već morala da počne da se eksploatiše. To će biti uskoro jer upravio završavamo projekte kojim povezujemo Sportski centar sa tom bušotinom. Naravno da će i dalje biti problema sa toplanom ali tako je i u svim drugim gradovima i mislim da ćemo mi naći neko rešenje. Za sada imamo vod od geotermalne bušotine do Sportskog centra. Cilj tog projekta bio je da Sporski centar koristi našu toplu vodu a ne vodu NIS-a kao što je to do sad bio slučaj. Zašto se odužila realizacija tog projekta? Mi smo ta sredstva dobili od Ministarstva za lokalnu samoupravu međutim projekat sa kojim smo konkurisali u Ministarstvu zahtevao je da bude izmenjen i mi smo morali ponovo da tražimo saglasnost Ministarstva. U prvobitnom projektu je planirano da trasa ide po kolovozu što je bilo loše rešenje i kada smo radili taj projekat projektanti nisu obratili pažnju na to ali kada smo dobili projekat i kada smo videli da ćemo napraviti verovatno neku štetu na saobraćajnicama odlučili smo da vod pomerimo da ide pored. Uspeli smo to da isprojektujemo tako da se ne menja iznos sredstava za projekat. To je bio razlog zašto se kasni sa radovima, mislim da je sad i javna nabavka završena i trebalo bi da radovi počnu za desetak dana. Cena radova je 33 miliona dinara koje smo dobili od Ministarstva za lokalnu samoupravu i to je već uvršteno u poslednji rebalans budžeta. Taj vod bi trebalo da bude u funkciji na proleće ali se neće koristiti za grejanje do sledeće grejne sezone. Biće već u samom startu u sportskom centru to velika ušteda jer ovaj objekat plaća 360 hiljada dinara mesečno za grejanje.“


Poslali smo opštinskoj upravi upit šta je predviđeno da se gradi na parcelama koje su prodate i dobili smo odgovor od Marijane Lovrić, šef odseka za imovinsko-pravne poslove pri Odeljenju za urbanizam.
Parcela pod brojem 8047/4 KO Bečej, koja se nalazi na Petrovoselskom putu, je gradsko građevinsko zemljište na kome je planirana izgradnja objekata samouslužne perionice sa osam boksova i prateće objekte kao što su kafe-bar, radna soba i parking mesta. Za nekretninu koja je u Uroša Predića još se ne zna šta investitor planira.